MÁŠ PROBLÉM…………..? (11)

ÚVODNÉ MOTTO:
Múdri ľudia vedia, že pravá láska dokáže čakať.
Najlepšia a najkrajšia Božia cesta je nechať si sex až do manželstva.
Je potrebné pomáhať mladým, aby žili v čistote, pokiaľ prijmú naše rady.
Ale verím, že modlitbou za nich nič nepokazíme.


Možno úprimne veríte, že máte vstúpiť do manželstva, ale kým ten krok urobíte, chce vás Boh niečo naučiť a vidieť, ako v niektorých ohľadoch rastiete. Keď máte pocit, že Boh na vaše modlitby neodpovedá tak, ako by podľa vás mal, potom život v poslušnosti vyžaduje opravdivú vieru.

Ale Boh môže takéto obdobie čakania využiť k tomu, aby vo vás rozvíjal zbožné vlastnosti, ako je láskavosť a sebaovládanie. Spýtajte sa sami seba, aké vlastnosti by ste chceli a mali vo svojom živote viac rozvíjať. Pokiaľ sa budete pravidelne stretávať v modlitbe, ukáže vám, čo sa skrýva vo vašom srdci a v čom sa musíte zlepšiť. Ďakujte Mu za také chvíle a za takú príležitosť k rastu a naplno to využite. K viere treba pridružiť čnosti – poznania, zdržanlivosti, trpezlivosti a zbožnosti.

Sú ľudia, ktorí si nechránia čistotu a nevychutnávajú si čakanie, ale miesto toho si povedia, že viac než vzťah s Bohom potrebujú pozornosť človeka. Zvlášť ľudia, ktorí pochádzajú z rozvrátených rodín túžia, aby ich niekto objal. Ale veľmi dobre zvážte, čo robia len tak náhodné a neviazané objatia. A ako poslušné deti Nebeského Otca nedajte sa opantať a opanovať telesnými žiadosťami.

Je potrebné byť obozretnými a predvídať aj možné útoky zo strany druhého pohlavia a vyhýbať sa možnej príležitosti na znásilnenie. Nezostať sama v miestnosti s mužom, ktorého nepoznáte a tiež pamätať, že niektoré opustené miesta môžu byť nebezpečné i za bieleho dňa. Tiež pripomínam, že ani vy, chlapci, nie ste voči hrozbe znásilnenia úplne imúnni. „Radšej prehnaná opatrnosť, než potom oči pre plač.“ Toto varovanie platí viac ako niekedy predtým.

Pokiaľ ste sa stali obeťou znásilnenia alebo sexuálneho obťažovania, môžem vás uistiť, že Boh si váš záväzok – zostať čistý – stále váži. Ak ste sa nevzdali svojho panenstva, alebo panictva dobrovoľne, Boh pozná všetky okolnosti. Ak to nebolo z vašej viny, v jeho očiach ste v oblasti sexuálnej čistoty úplne čistý, a teda bez viny. Ďakujte Bohu, že môže vo svojej milosti úplne uzdraviť vaše vnútro. Aj keď je to veľmi ťažké, môže vás dokonca doviesť k tomu, aby ste odpustili človeku, ktorý vás zneužil. Iný spôsob, ako sa v období čakania zamestnať, je nájsť si osobného radcu (mentor) – dôveryhodný človek, ktorý zastáva rolu poradcu, či sprievodcu, konzultanta alebo trénera, ktorý “vie, ako to je”, a môže vám dať múdre rady na cestu, ktorá je pred vami. Môže to byť dedko, babka. Môžeme byť radi v ich spoločnosti a môžeme sa nechať nimi ovplyvňovať. Máme dať šancu, aby na nás pozitívne pôsobili a zanechávali stopy. Často môžeme obdivovať ich hlbokú úctu, ktorú prejavujú k starším ľuďom. Oni sú vedení k tomu, aby si hlboko vážili múdrosť, ktorú získali od ich rodičov a prarodičov.

Úcta, ktorú mali v minulých dobách mladí ku starším ľuďom a množstvo času, ktorý s nimi trávili, zabránili mnohým problémom. Poriadok a morálka ostali zachované vďaka múdrosti, predávanej prostredníctvom mentorstva!

Ale v dnešnej dobe, keď stále menej mladých ľudí vyhľadáva radcov, vyvstáva oveľa viac problémov. Rastúci počet mladých, ktorí sa stávajú členmi gangov svedčia o tom, že veľa mladých ľudí, ktorí odmietli hodnoty rodičov, teraz hľadá identitu a miesto, kam by patrili. Okrem iného, sexuálna aktivita mladých postupne narastá. Títo mladí teenageri zúfalo potrebujú zbožný vplyv múdreho radcu.

Dobrý radca (mentor) môže mať veľký vplyv na kultúrny prejav mladých. Je to forma umenia, ktorú treba obnoviť aj vo vlastnej rodine. Požiadajte otca, mamku, strýka, tetu alebo dedka, či babku, ak ešte žijú, aby vám robili poradcu. Vypočujte si ich “životný príbeh,” spolu ho študujte alebo sa tiež s nimi spolu modlite. Budete žasnúť, čo všetko sa dozviete. „Staršie ženy nech vyučujú mladšie ženy v dobrom a vedú ich k tomu, aby mali rady svojich mužov a deti, aby boli rozumné, cudné, aby sa starali o domácnosť, boli láskavé a poslúchali svojich mužov, aby slovo Božie nebolo znevážené!” (to isté platí aj pre mužov).

MUDr. Blažej Vaščák

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.