Vykročme s dôverou



Jeden čínsky príbeh rozpráva o roľníkovi, ktorý mal starého koňa. Stalo sa, že raz mu kôň ušiel. Okolie mu stratu koňa chcelo uľahčiť, a preto ho ľutovali. Starec im odpovedal: „Smola? Nešťastie? Kto vie?“ Po týždni sa kôň vrátil a priviedol stádo divých koní. Teraz starcovi susedia blahoželali. Starec na to reagoval slovami: „Šťastie? Smola? Kto vie?“ Neskôr, keď chcel jeho syn osedlať divého koňa, spadol na zem a zlomil si nohu. Všetci pokyvovali hlavou, že to je nešťastie. Starec znova hovoril: „Nešťastie? Šťastie? Smola? Kto vie?“ O niekoľko dní dedinou prešlo vojsko a zdravých mužov odvliekli. Keď susedia videli, že roľníkovi syna nezobrali kvôli zlomenej nohe vraveli, že mal šťastie. Starec na to povedal: Šťastie? Smola? Kto vie?“

Tento príbeh krásne vystihuje, že sme v Božích rukách a Boh nás vedie po ceste k sebe. A my neraz špekulujeme, kalkulujeme, máme svoje predstavy. Neraz to, čo si myslíme žeby bolo pre nás dobré, v skutočnosti nemusí byť dobré pre našu dušu. A tak, keď stojíme na začiatku nového roka, prosme o vytrvalosť vo viere, v dôveru v Božiu prozreteľnosť, že všetko, čo nám tento rok prinesie – čo Boh na nás dopustí – má svoj zmysel a má predovšetkým poslúžiť našej duši. A práve preto začíname nový rok s Pannou Máriou Bohorodičkou, pretože ona je nám veľkým vzorom dôvery v Božiu prozreteľnosť. Kto z nás bol v Jeruzaleme pri Múre nárekov, mohol vidieť v škárach medzi kameňmi drobné lístočky. Tieto lístky sú prosbami. V čase očakávania Mesiáša mnoho židovských žien sa chcelo stať jeho matkou. A vieme, že židovský národ neprijal Ježiša a že stále ešte čaká Mesiáša. A tak dnes mnohé židovské ženy prosia, aby sa mohli stať matkou Boha a do škár v Múre nárekov vkladajú tieto svoje prosby.

Panna Mária sa celá obetovala Bohu, odovzdala mu aj svoje materstvo tým, že mu zasvätila svoje panenstvo. Pre túto otvorenosť, pre túto veľkú dôveru Boh odmenil chudobnú dievčinu tým, po čom túžili mnohé izraelské ženy. S takouto dôverou vykročme aj my do nového roka. Nepýtajme sa, čo nás v tomto roku čaká, ale pýtajme sa skôr, čo chceme my urobiť pre svoje okolie? Čo chceme urobiť my pre svojich najbližších?

Marek Hnat , farár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.