HABEMUS PAPAM!


Veľké prekvapenie pre celú Cirkev a svet. 13. marca 2013 sa začal pontifikát prvého pápeža s menom František. 76-ročný jezuita Jorge Mario Bergoglio sa na loggii Baziliky sv. Petra pomodlil za svojho predchodcu a v tichosti požiadal o modlitbu za seba.

„A ten, čo sedel na tróne, povedal: „Hľa, všetko robím nové“ (Zjv 21,5). Pápež František už výberom svojho mena urobil čosi nové. Prvé úvahy o tomto mene môžu smerovať k sv. Františkovi z Assisi, ktorý sa svojho času na priamy Boží zásah podujal „podoprieť“ chátrajúcu budovu Cirkvi.

Druhou z inovácií začiatku pontifikátu bola modlitba. Nový pontifik viackrát zopakoval, že to hlavné, čo je potrebné, je modlitba. Za svojho predchodcu, Benedikta XVI., sa spolu so všetkými veriacimi po celom svete pomodlil Otče náš, Zdravas a Sláva. Následne požiadal všetkých veriacich o modlitbu za seba samého a celé Námestie sv. Petra stíchlo. Pápež František I. sa sklonil a otvoril sa vanutiu Ducha Svätého. Týmito krokmi jednoznačne už teraz predznamenal svoj program.

Ku svetu prehovoril po prvý raz až dvakrát. Prvýkrát hneď po svojom príchode na loggiu, druhýkrát po požehnaní Urbi et Orbi, ktoré udelil prostým recitovaním. Vytvoril si okamžite veľmi silné puto s veriacimi. Ako syn talianskych rodičov, narodený v Argentíne ukázal, že dokáže účinne prepojiť európsku racionalitu s latinskoamerickou emocionalitou.

Každý nový pontifikát predstavuje pre Cirkev kontinuitu i prelom zároveň. Pontifikát Františka I. bude veľkou výzvou pre každého katolíka, aby sa zamyslel nad svojou vierou, rozmýšľal o svojom poslaní vo svete, uvažoval o tom, ako môže prakticky slúžiť svojím bratom a sestrám. Pápež František od prvých minút svojho pontifikátu pozýva na cestu obnovy. Uprostred pôstneho obdobia, v očakávaní Veľkej noci.

Marián Sekerák Marián Sekerák
Študuje politológiu na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici. Popri štúdiu sa venuje problematike politickej filozofie, politických teórií a vybraným otázkam teológie. Sleduje dianie vo Vatikáne, osobitne sa zaujíma o osobu a dielo pápeža Benedikta XVI.

Marián Sekerák Marián Sekerák

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.