ROZHOVOR



Otec arcibiskup, prežili sme najväčší cirkevný sviatok s novým Svätým Otcom Františkom. Ako vy vnímate tento Pánom požehnaný čas?

Čas milosti a Božieho požehnania.

Svätý otec František už začiatku svojho pontifikátu naznačil slová svätého Jána Krstiteľa, že „On musí rásť a mňa musí ubúdať“. Ako to vy vnímate v našej cirkvi, resp. v našej arcidiecéze? Ako sa to prenesie do našej arcidiecézy?

Samozrejme, že záleží na nás, ale Ján Krstiteľ mal na mysli Pána Ježiša a preto si bol vedomý toho, že jeho poslanie je už menšie, alebo pomaličky dokonca končí. Takže teraz samozrejme pre každého kňaza, pre každého biskupa aj pre Svätého Otca je Ježiš a ja som za ním.

Túto otázku som nemal pripravenú, ale naviažem na vašu homíliu, keď ste tiež nepriamo spomenuli, že „kňaz je druhý Kristus v službe“. Takže tá služba by sa mala zosilňovať?

V teológii je to tak – „Sacerdotem secundum christe (Kňaz, druhý Kristus) non personaliter, set funkcionaliter“, to znamená nie osobne, áno sprítomňujem Ježiša Krista, ale službou, teda nie že by som bol druhým Kristom – osobou druhého Krista. Takto to treba chápať. Teda službou a nie osobou, lebo len jeden je Ježiš Kristus, ten nazaretský, Boží Syn a my sme druhý Kristus, ale službou a tou krstíme, kážeme Božie slovo, odpúšťame hriechy, slávime svätú omšu. Tu máte napísané (rozumej osobná pamiatka – bulletin), pri mojom 25-ročnom kňazskom jubileu, no prosím, to isté: „On musí rásť a mňa musí ubúdať“ (Jn 3, 30).

A ešte ako tradične, otec arcibiskup, odkaz pre našich čitateľov.

Zachovajte dedičstvo otcov!

Ďakujem za rozhovor.


Na sv. omši s o. arcibiskupom Mons. Alojzom Tkáčom sa zúčastnili všetci žiaci z našej základnej školy spolu s ich triednymi učiteľkami.

pripravili: M. Magda a M. Gondová

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.