Kostol sv. Ondreja, apoštola (14. storočie)

Pre doplnenie pohľadov na históriu nášho kostola sv. Ondreja, apoštola uvádzame ešte zistenia nášho rodáka, kňaza pôsobiaceho v Česku Mgr. Mikuláša Uličného.


Bol taktiež i farským kostolom a dátum jeho konsekrácie nie je známy. Hlavný odpust je 30. novembra každý rok. Stará literatúra tento kostolík nazýva často veľký, hrdinským, filiálnym kostolom. Koncom 18. storočia už svojimi rozmermi a kapacitou pojať potrebný počet ľudí nestačil, preto bol na náklady miestneho zemana Juraja Péchyho v roku 1778 na tom istom mieste postavený, resp. rozšírený na nový kostol. Tento kostolík sa v literatúre datoval, že je z roku 1776 s niektorou interiérovou výbavou skoršieho obdobia. Po poslednej generálnej oprave v roku 2000 sa zistili nové skutočnosti. O nich trošku nižšie. Fundátormi, čiže zakladateľmi tohoto kostola, bola už spomínaná rodina Berthóty. Kostol sv. Ondreja sa všade datoval, že je barokovo – klasicistického štýlu, z roku 1776 až 1778, renovovaný roku 1927. Je to pozdĺžna stavba s polygogálnym presbytériom a loďou zaklenutou krížovou klenbou. Že je starší až o niekoľko storočí, dokazujú napríklad zvyšky konzol po gotických rebrách klenby vo svätyni, tvar južného portálu, nedávno objavené fresky, objavenie kamenných rámov gotických okien. Veža bola postavená v štýle „laterna“ a v nej je pravdepodobne starý gotický zvon. V presbytériu je oltárna koncha a česká placka so štukovou ornamentikou. Fasáda kostola je hladká, na priečelí vstavaná veža, členená nárožnými pilastrami. Vstupný portál mal v nadpraží štukový ornament s letopočtom 1776. Všetky oltáre kostola dal roku 1923 zreštaurovať vdp. Jozef Čársky u majstra Repčíka zo Spišskej Novej Vsi.

zo záverečnej práce Mgr. Mikuláša Uličného

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.