MÁŠ PROBLÉM…………..? (15)

ÚVODNÉ MOTTO:
Múdri ľudia vedia, že pravá láska dokáže čakať.
Najlepšia a najkrajšia Božia cesta je nechať si sex až do manželstva.
Je potrebné pomáhať mladým, aby žili v čistote, pokiaľ prijmú naše rady.
Ale verím, že modlitbou za nich nič nepokazíme.


“Človek si v duchu rozvažuje svoju púť, ale Pán riadi jeho krok” (Prís 16, 9). Veľmi často sa modlíte za tento váš vzťah, ale odovzdajte ho Bohu! Povedzte mu: „Bože, ja tohto človeka milujem, ale chcem vedieť, čo si myslíš ty”. Pokiaľ cítite, že Boh hovorí “nie”, musíte byť pripravení sa tohto vzťahu vzdať. Keď takýto vzťah úplne odovzdáte Bohu, dostanete sa mimo ľudské želanie a pôsobenie príťažlivosti. Tým, že všetko odovzdáte Bohu, položíte vzťah na veľmi pevný základ, pretože si vo chvíľach sklamania a ťažkostí budete môcť povedať:

Keď váš vzťah a lásku zveríte do Božích rúk, uchráni vás to pred tým, že sa stanete majetníckymi a tým vzťah a lásku zničíte. Keď sa človek rozhodne začať druhého sebecky “dusiť”, takáto láska nikdy nevyrastie, ani nevyzreje, ale zomrie. Pravá láska nie je sebecká. Nikdy si z druhého neurobí svoje vlastníctvo. Opravdivá láska znamená naopak zdieľanie života.

Ďalším krokom je prijať od Boha potvrdenie, či má byť daný človek naším životným partnerom. V našom prípade Boh svoju vôľu potvrdil už tým, že ľudia v našom okolí, ktorých sme po duchovnej stránke rešpektovali, náš vzťah schvaľovali. Boh môže použiť veľa spôsobov ako svoju vôľu potvrdiť. Môže sa to stať i tak, že k vám bude hovoriť, keď si budete čítať bibliu a tráviť čas pri osobnom stíšení, keď sa budete modliť, alebo prostredníctvom členov rodiny a kresťanských priateľov, ktorí vás najlepšie poznajú a môžu vám svojím pohľadom a radou napomôcť.

Dbajte na otvorenú komunikáciu, neprechovávajte žiadne tajnosti. Nestavajte okolo seba nijakú hrádzu a dovoľte partnerovi, aby videl vaše dobré a ochotné srdce, aby nahliadol do vášho vnútra a roznecujte vzájomne svoju romantiku.

Robte veci spoločne, i bežne každodenné maličkosti. Zapájajte sa do partnerových záujmov, i keď vás vôbec nezaujímajú, ale predsa nájdete na nich niečo, čo vás bude aspoň zabávať. Naučte sa veľmi často usmievať – pozrite vždy na tú stránku života, kde sa môže s chuti zasmiať. Hovorte si o tom, čo ste za celý deň prežili. Ak nemáte v niečom istotu, dajte za pravdu radšej partnerovi, ak si je istý, že tak treba veci chápať či prijať. Spoločne sa zamerajte na službu druhému. Pamätajte, že láska je viac ako krásne a povznášajúce slová – vyjadrujte ju skôr svojou pozornosťou a jednaním. Obetavo dávajte. Dávajte svoje prejavy lásky takým spôsobom, ktorý nebude hriešny a urobí mu radosť, i keď to pre vás bude niekedy ťažké. Tým tomu druhému prejavíte úprimnú a hlbokú lásku. Robte veci, ktoré sú aj ťažké, ktoré vám pripadajú obtiažne, ale o ktorých viete, že by partner chcel, aby ste ich robili.

Keď sa už od teraz budete cvičiť vo vernosti a oddanosti, budete sa pripravovať na svoje budúce vzťahy, či to bude manželstvo, alebo život v slobodnom stave a v oddanosti Bohu. Uvedomte si, že keď sľúbite, že zostane do manželstva sexuálne čistí, už teraz ste verný človeku, ktorého pre vás Boh má a ktorého ste ešte nepoznali. Pokiaľ budete žiť verne už pred manželstvom, budete vernosť v rámci manželstva oveľa lepšie znášať.

Proste Boha, nech vám stále pomáha uplatňovať vernosť a rozvíjať v sebe postoj a srdce služobníka, ktorý miluje bez podmienok a nepremýšľa o tom, čo za to dostane. Ak budete hľadať Boží dokonalý plán pre súčasnosť i budúcnosť, bude vám Boh vo veľkých i malých veciach života ukazovať, v čom ešte musíte dozrieť. A konečný výsledok toho všetkého za čakanie, určite stojí.

rubriku pripravuje MUDr. Blažej Vaščák

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.