Rodina – poklad


Drahí bratia a sestry,
sme pred veľkou akciou tohto roka – „Národným pochodom za život“, ktorý sa uskutoční 22. septembra v Košiciach. Týmto pochodom chceme ukázať nielen „mocným tohto sveta“, že skutočné hodnoty sa nemenia. Sú spochybňované vo svedomí tých, ktorí idú cestou egoizmu a nelásky. Nie je to len akcia nás, kresťanov, ale všetkých ľudí dobrej vôle, povedal by som ľudí „zdravého rozumu“. Chceme nielen burcovať svedomie ľudí, do ktorých je zakódovaná túžba po Bohu a v jeho pláne ma miesto práve aj rodina, spoločenstvo osôb, zjednocované v láske a dozrievajúce v láske, ale aj vyjadriť svoju vieru a zasadiť sa za Pravdu.

Blahoslavený pápež Ján Pavol II. vo svojej apoštolskej exhortácii Familiaris consortio napísal: „Manželstvo a rodina, ustanovené Bohom už pri samom stvorení, vnútorne smerujú k tomu, aby sa naplnili v Kristov, a potrebujú jeho milosť, aby sa vyliečili z rán hriechu a aby sa navrátili k svojmu počiatku, to je k plnému poznaniu a uskutočňovaniu Božieho plánu.

V terajšej historickej chvíli, keď rodinu napádajú početné sily, ktoré sa ju usilujú rozvrátiť, alebo aspoň pokriviť, Cirkev si uvedomuje, že dobro spoločnosti i jej vlastné dobro je tesne zviazané s dobrom rodiny. Preto pociťuje veľmi živo a naliehavo svoje poslanie hlásať všetkým Boží plán o manželstve a rodine, zaisťovať im plnú životnosť spolu s ľudským a kresťanským zdokonaľovaním, a tak prispievať k obnove spoločnosti i samého Božieho ľudu.“

Nepochopili by sme tento „Pochod za život“, keby sme nezačali od seba, od svojho srdca, od svojej rodiny. Blahoslavená Matka Tereza raz povedala: „Rodina, ktorá sa spolu modlí, zostane spolu“. Útoky zlého na rodinu sú viditeľné. Diabol si je vedomý toho, že v rodine sa formuje človek, jeho svedomie, citlivosť na hriech, ale aj otvorenosť Bohu – Láske, a to práve obetou, odovzdávaním sa jeden druhému, odpúšťaním. Preto nebojme sa postaviť za kultúru života, lebo „ak my budeme mlčať, kamene budú kričať“.

duchovný otec Marek

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.