Snúbenecká škola nielen pre snúbencov


Tak, ako každý rok, aj v tomto roku sa v máji na fare vo Víťaze konala snúbenecká škola. Po prvom dni náuky sme sa všetci zúčastnení zhodli na tom, že je veľká škoda, že to, čo sme si mali možnosť vypočuť my, nemohlo si spolu s nami vypočuť viac párov. A nielen snúbencov. Som presvedčená o tom, že by táto náuka pomohla mnohým, ešte slobodným párom, novomanželom, ale aj ľuďom, ktorí sú spolu už roky. Myslím si, že názov „Snúbenecká škola“ nevystihuje podstatu tejto náuky. Vhodnejší názov by bol „Škola lásky“. Láska má rozličné podoby, o ktorých sa máme čo učiť.

Mnohí z nás si myslia, že pre nich je takáto náuka zbytočná, že všetko vedia alebo, že je pre nich príliš neskoro, že ich vzťahy sú prosto také a iné už nebudú. Avšak, zamyslime sa spoločne. 40 % uzatvorených manželstiev končí rozvodom alebo odlukou, rozpadom rodiny. Myslím si, že je najvyšší čas začať hľadať príčiny tohto pomalého rozpadu spoločnosti. Táto náuka nám dala návod, ako tomuto začiatku konca vedieť predísť a ja by som sa s vami o túto pozitívnu skúsenosť rada podelila. Pomôžem si preto príbehom.

Jedna žena raz kúpila domov dva magnety a pripla ich na chladničku. Jej malého syna tieto magnety ihneď zaujali. Rýchlo ich zobral, kým sa nepozerala, utekal s nimi do svojej izby a začal skúšať, čo dokážu. Hral sa s nimi viac ako hodinu. Skúšal ich tlačiť k sebe najviac ako vedel, ale nešlo to. Magnety sa odpudzovali, nech robil čokoľvek. Po čase sa už veľmi nahneval, kričal na magnety, tlačil ich k sebe a nič. Jeho mama začula krik a tak sa išla pozrieť, čo sa deje. Keď otvorila dvere, chlapček jej hodil magnety do rúk so slovami: „Tie magnety sú pokazené, musíme ich vymeniť!“ Obyčajný príbeh, ale veľavravný.

Poviete si, hlúpe, malé chlapča. Ešte tak málo vie o tom, ako to vo svete funguje. Musí sa ešte veľa učiť. Úplne by stačilo, keby jeden z tých magnetov otočil a boli by sa k sebe pritiahli bez toho, aby ich musel k sebe tlačiť silou. Hlúpy chlapček. Ako mohol nevedieť, že stačí, aby sa jeden z magnetov obrátil? Hlúpi, nerozumní ľudia. Ako môžu nevedieť, že úplne stačí, aby čo i len jeden z páru potlačil hrdosť a pritiahne ich to opäť k sebe?

Áno, sme ako ten malý chlapec. Vzťahy sa čoraz častejšie považujú len za akúsi hru medzi dvoma ľuďmi. Pár sa zosobáši (niekedy ani to nie), žijú v jednej domácnosti, chvíľku skúšajú, či to bude fungovať, ale ani jeden v sebe nedokáže a ani nechce potlačiť hrdosť, pýchu, tvrdohlavosť, zlozvyky a tak ich to veľmi rýchlo začne od seba odpudzovať. Riešenie, ktoré ponúka spoločnosť, je veľmi prosté, jednoduché a pohodlné: „vymeniť magnet za iný“. Tento príbeh sa odohráva vo svete denne. Predísť takémuto scenáru sa nás snažili naučiť v snúbeneckej škole.

„Myslíme si, a v tom je náš omyl, že ak nás naši partneri naozaj ľúbia, musia reagovať a správať sa ako my, keď niekoho ľúbime.“
„Ak muži a ženy dokážu rešpektovať vzájomné rozdiely, ich láska ďalej prekvitá.“
„Sebavedomie muža určuje jeho schopnosť dosahovať výsledky.“
„Sebavedomie ženy určujú city a kvalita vzťahov.“

„Keď žena začne mužovi radiť, hoci ju o to nežiadal alebo sa mu snaží „pomôcť“, väčšinou nevie, že muž to vníma ako kritiku a prejav nelásky.“

„Muži odchádzajú do svojich „jaskýň” a riešia svoje problém osamote. Potom sa cítia lepšie.“
„Ženy sa stretnú a otvorene hovoria o svojich problémoch. Potom sa cítia lepšie.“
„Keď muž mlčí, žena si začne namýšľať len to najhoršie.“
(John Grey)

To, čo som uviedla ako príklad, je len malá časť z toho, čo sa nám na náuke snažili vysvetliť. Je to len malá časť z obrovského počtu problémov a nepochopení, cez ktoré sa páry musia dostať. Jediným riešením je to, ktoré nám ponúka aj Sväté písmo. Sú nimi trpezlivosť a vzájomné porozumenie. Obyčajné slová, avšak obrovská sila, ktorú v sebe zahŕňajú. Verím, že pri najbližšej organizovanej náuke v našej farnosti sa nahlási opäť čo najviac párov.

Na záver zverejňujem názor jedného páru, ktorý takú náuku už absolvoval.
Otázka: Ktorú tému stretnutia si najviac pamätáte a prečo? „Tému „konfliktov v manželstve – veľmi jasne nám bolo vysvetlené, ako predchádzať hádkam prostredníctvom pochopenia, že každý môžeme vidieť tú istú vec inak.“

Témy náuky však boli rôzne a všetky mali veľkú hodnotu pre zlepšenie našich vzťahov. Verím, že spokojných párov bude len pribúdať a nešťastných a blúdiacich párov len ubúdať.

Všetkým Vám želám Božie požehnanie na vašej životnej ceste.

Lucia B.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.