Výchova – prevencia krádeží u detí

S krádežami u detí a maličkých má problém nejeden rodič. Veľmi často vystavujeme svoje deti tomu, že im nechávame na dosah ruky rôzne príťažlivé a žiadané veci, ligotavé a lákavé predmety či chutné ovocie a sladké dobrôtky, ktoré túžia ochutnať, ohmatať alebo si ich privlastniť či nebodaj ukradnúť. Je to neraz veľká chyba nás – rodičov a vychovávateľov. Nikdy nesmieme dať príležitosť dopustiť sa nejakého priestupku. Základný cieľ výchovy spočíva v tom, že deťom pomáhame stať sa pánmi vlastného života a správania.

Rozvoj autodisciplíny je otázkou dozrievania a prechádza rozličnými štádiami. Prvý krok, ako nájsť riešenie problematického správania, spočíva v dôkladnom pozorovaní, čo sa stane, keď veci nejdú tak, ako majú.

Väčšinu situácií charakterizujú tri fázy – /tri C/:
(C 1) Contesto = súvislosť /kontext/
(C 2) Comportamento = správanie
(C 3) Consequenza = následok
C 1 = súvislosť – fáza „predtým“ – je to kontext, v ktorom sa uskutočňujú fakty; C 2 = správanie detí; C 3 = následok – je to, čo sa stane alebo to, čo deti dosiahnu ako výsledok vlastného problematického správania.

Väčšina rodičov koná vo fáze C2 a C3 veľmi inštinktívne. Napríklad vždy, keď matka prichádza so svojou dcérkou do obchodného domu, čaká ju boj. Dievčatko zoberie balíčky cukríkov vyložené pri pokladni. Matka sa tak dostáva pred alternatívu: vrátiť balíčky späť na pôvodné miesto alebo zaplatiť úlovok s nejakou karhavou výčitkou. V tomto prípade: kontext – je obchod; správanie sú vrtochy dieťaťa, následok /vždy nepríjemný/ je ustúpiť alebo hádať sa.

Preventívny systém výchovy pozýva zvážiť najmä C1: Mama sa musí rozhodnúť, čo robiť skôr, kým príde k pokladni alebo skôr, ako pôjde do obchodu. Napríklad môže sa na určitý čas rozhodnúť nebrať dievčatko do obchodu, kým sa nebude správať tak, ako si želá mama.

Najmä rodičia preadolescentov si musia všímať kontext a nakoľko je to možné, majú ho mať pod kontrolou – teda chovanie ich detí v pubertálnom veku, až kým deti nie sú schopné konať a robiť zodpovedne samy. Napokon aj dospelý človek sa má naučiť vyhýbať sa príležitostiam. Preventívne je dôležité odstrániť každý kontakt so zlom či so zlým návykom.

V oblasti výchovy sa nesmie prihodiť to, o čom hovorí bájka: Jedna ovca objavila dieru v plote a utiekla. Bola šťastná, že odišla. Vzdialila sa a stratila. Vtedy zbadala, že ju stále prenasleduje vlk. Bežala a bežala, ale vlk ju stále sledoval, kým ju pastier nezachránil. S láskou ju priniesol do ovčinca. No pastier aj napriek upozorneniam dieru v plote neopravil!

Preto obaja rodičia pri výchove majú určiť jasné pravidlá, pravidelne kontrolovať ich zachovávanie.

MUDr.Vaščák Blažej

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.