Klaniam sa Ti a milujem Ťa

„ … budeme odpovedať: Klaniam sa ti a milujem ťa. „ … milujem ťa,“ zahučalo v zaplnenom Kostole Svätej rodiny v Bratislave. „Čo ste to povedali?“ prerušil atmosféru čísi hlas. Nebol to narušiteľ verejného poriadku, iba moderátor zo saleziánskeho strediska na Miletičovej ulici. Na mládežníckej vigílii si nezvyčajné pokračovanie spoločnej modlitby mohol dovoliť. „Pre koho si šetríme takéto slová?“
Tretí celoslovenský eucharistický kongres postavil za nacvičené vyznania príkaz zastavenia. Komu? Prečo? „V bočnej kaplnke kolínskeho Dómu som si azda prvýkrát pokľakol pred Sviatosťou nie preto, lebo sa to patrí … A pre tento silný zážitok som musel cestovať až kamsi do Nemecka. Ako keď hľadáte okuliare, a pritom ich máte na hlave …“, povedal o svojej púti na Svetové dni mládeže Dominik. Duch z mesta na Rýne sa vznášal nad vodami máčajúcimi otužilcov na petržalskom priestranstve. Nakoniec dážď prestal riediť teplý guláš, ostal iba nočný chlad.
„Ste pre mňa ohníkom,“ natiahol ruky k zhromaždeniu kardinál Tomko. „Myslel som si, že mi je zima, ale vaše posolstvo ma zohrialo,“ pochválil list Benediktovi XVI. Povzbudená mlaď sa vyhrnula na pódium, aby po legátovi poslala do Vatikánu svoje dary. Jedna škatuľa, druhá … „Ja mám staré kolená,“ zavzdychal muž s červeným solideom. A tak priložili ešte čosi iba pre neho: kolínske cédečko a modré tričko. „Bude mi malé …“, zahralo voľačo v kardinálových očiach. Niečo vlastné mladým. Alebo svätým?
„Keby ste videli tie očká, radosť rozprávať sa s takou osôbkou!“ zaspomínal Jozef Tomko na stretnutia s bielomodrou ženou. Matka Tereza ho navštívila vždy, keď prišla do Ríma. „Nikdy neobišla troch ľudí. Ja som bol posledný,“ načrtol cestičky tej, ktorú nasledujú mnohé. Aj mnohí, napríklad redaktor BBC, pozorujúc drobučké misionárky dotýkajúce sa chrčiacich žobrákov ako niečoho vznešeného. Čo im dáva silu? „Eucharistia“, povedali mu a obrátil sa,“ zakončil kardinál. „Ony naozaj nemôžu žiť bez Eucharistie – ako severoafrickí mučeníci, ktorí Diokleciánovým vojakom hovorili: „Sine Dominica non posumus vivere.“

-re-

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.