Poďte ku mne všetci!

Tretí celoslovenský eucharistický kongres vyvrcholil pontifikálnou sv. omšou v nedeľu 18. septembra v Bratislave-Petržalke, ktorú celebroval osobitný legát pápeža Benedikta XVI. J. Em. kardinál Jozef Tomko za veľkej účasti veriacich Slovenska, medzi ktorými sme boli aj my, veriaci z Víťaza. Prinášam vám pár myšlienok z homílie, ktorá v ten deň odznela.

Prišli sme z celého Slovenska sláviť Eucharistiu. Čo však znamená pre nás Eucharistia? Pri každej omši po premenení kňaz zvolá: „Hľa, veľké je tajomstvo viery!“ Ozajstné, veľké tajomstvo viery! Iba viera nám pomáha poznať ho. Škoda namáhať iné poznávacie cesty: „Zrak môj i chuť chceli by ma oklamať, ale sluch ma učí veľkú vieru mať.“ Ide tu o tajomný Boží dar.
Cirkev prijala Eucharistiu od Krista, svojho Pána, nie ako jeden spomedzi cenných darov, ale ako dar par excellence, lebo je to Kristov dar seba samého, jeho osoby v jej svätej ľudskosti, ako aj jeho diela spásy. Eucharistia je sám Ježiš Kristus! Preto by sme sa nemali pýtať, čo je Eucharistia, ale skôr, kto je Eucharistia?
V Kafarnaume Ježiš povedal ľuďom: „Ja som živý chlieb, ktorý zostúpil z neba. Kto bude jesť z tohto chleba, bude žiť naveky. A chlieb, ktorý ja dám, je moje telo za život sveta … Kto je moje telo a pije moju krv, má večný život a ja ho vzkriesim v posledný deň“ (Jn 6, 51-54).
Jeho poslucháči chápali tento prísľub veľmi prízemne, materiálne. Dokonca aj mnohí učeníci povedali: „Tvrdá je to reč! Kto to môže počúvať?!“ (Jn 6, 60). Ale Ježiš nezmenil ani slovko na svojej „tvrdej“, ťažko pochopiteľnej reči, nechal mnohých učeníkov odísť a obrátil sa na svojich najvernejších dvanástich apoštolov s otázkou: „Aj vy chcete odísť?“ Tu však zasiahol Peter a vyznal svoju vieru: „Pane, a ku komu by sme išli? Ty máš slová večného života“ (Jn 6, 67-68).
S Petrom a s Dvanástimi, ako aj s celou katolíckou cirkvou dvoch tisícročí i my dnes veríme a vyznávame, že Eucharistia je osoba, ktorá zostúpila z neba. Eucharistia nie je nejaká vec, predmet alebo relikvia. Eucharistia je duchovný pokrm, ktorý nasycuje a živí dušu. Eucharistia je Ježišovo „telo za život sveta.“
Sme naskutku pred tajomstvom viery, ale aj pred jasným prejavom lásky, ktorú nám preukazuje náš Pán v Eucharistii. Náš úžas sa ešte vystupňuje, keď si uvedomíme, prečo sa nám on dáva pod spôsobom chleba a vína. Stáva sa tak naším duchovným pokrmom, chce sa s nami čo najužšie spojiť, tak ako hmotný pokrm vstupuje do nášho životného obehu a stáva sa našou obživou a energiou. Ježiš nám dáva životnú energiu, aby sme dosiahli večný život.
Eucharistia je vynález Ježišovho srdca a jeho milosrdenstva. Eucharistia je zároveň živá pamiatka, obeta, ale predovšetkým on sám, Ježiš Kristus. Eucharistia je prameňom a vrcholom kresťanského života. Cirkev žije z Eucharistie.
Niekoľko predsavzatí do našich všedných dní vo vzťahu k Eucharistii
• Nedeľná a sviatočná Eucharistia nech je sviatkom nášho stretnutia so živým Pánom i s bratmi a sestrami vo viere. Nech je dňom vzkrieseného Pána, dňom pokoja a odpočinku. Nedajme si ho premeniť na jarmok ani na iné vyčerpávajúce podnikania.
• Časté sväté prijímanie je zdrojom mimoriadnej sily. Je krásne, keď môžeme spočinúť na Ježišovej hrudi ako milovaný učeník a nechať sa preniknúť nekonečnou láskou jeho srdca. Aj zvyk prvých piatkov alebo prvých nedieľ je veľmi užitočný.
• Adorácia pred svätostánkom a osobný, priamy rozhovor s eucharistickým Kristom prinášajú hlboký pokoj duši a pomáhajú riešiť aj veľké ťažkosti. Tam rokujeme na najvyššom mieste. On nám vidí do duše a pozná nás lepšie ako my sami.

spracoval duchovný otec

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.