Púť na Tretí celoslovenský eucharisticky kongres

Dňa 17. septembra 2005 po celodennom upršanom počasí večer o 17. hodine sa 44 pútnikov z našej obce vybralo na púť do Bratislavy. Keď sme nastúpili do autobusu, prestalo i pršať; pred cestou nás duchovný otec oboznámil s programom, dal nám požehnanie na cestu a púť sa začala.

Prvou zastávkou boli Košice, kde sme navštívili dominikánsky kostol. Kňaz, ktorý pôsobí v tomto kostole, nás oboznámil s históriou a pamiatkami kostola. Nasledovala modlitba sv. ruženca, zaspievali sme pár piesní a s Božou pomocou sme cestovali do neďalekej Šace, kde pôsobí náš rodák, duchovný otec Vlado Balucha. Milo nás privítal na farskom úrade; trochu sme sa zdržali. Otvoril nám kostol, kde nás tiež oboznámil s históriou a pamiatkami kostola. Nakoniec sme zaspievali niekoľko piesní a s požehnaním, ktoré nám udelil, sme nastúpili do autobusu a vydali sa na cestu do Bratislavy.
Ráno o 4. hodine sme boli medzi prvými na parkovisku blízko kostola Sv. rodiny. Hneď v autobuse nás pozdravil náš rodák pán Kollár. Tak sme sa vybrali do kostola, kde bola vyložená Sviatosť Oltárna a adorovalo sa celú noc. Nadránom za účasti rehoľných sestier sme sa pomodlili ruženec svetla. Po modlitbe sv. ruženca bola Sviatosť odložená. Po menších úpravách oltára a príprave gréckokatolícki biskupi a kňazi začali slúžiť sv. omšu. Pred sv. prijímaním nás kňaz oboznámil s podávaním sv. prijímania, ktoré podali lyžičkou pod obidvoma spôsobmi vína a chleba. Po skončení obradov sme takto posilnení vyšli z kostola, kde sme s úžasom sledovali ďalšie dianie. Ľudia v zástupoch prichádzali, aby sa naživo mohli stretnúť a počuť hlavného celebranta kardinála Jozefa Tomka, pápežského legáta, ktorý bol poverený pápežom Benediktom XVI. Privítal a predstavil ho Mons. Ján Sokol, ktorí okrem iného povedal: „Ježiš tajomne prebýva medzi nami ako živý Boh.“ Čo všetko nasledovalo, mal každý možnosť vidieť na obrazovkách televízie.
Som veľmi rada, že som mohla byť tam účastná a mohla som vidieť a cítiť blízkosť Eucharistie, ktorá nás upevňuje v jednote s Bohom, že Boh je v strede diania a chce vstúpiť do našich sŕdc. Vidieť zástupy biskupov, nespočetné množstvo kňazov, ľudí, ktorí kráčali, aby vzdali úctu Najsvätejšej Oltárnej sviatosti bol obrovský zážitok, ktorý ostane navždy zapísaný v našich srdciach.
Po skončení sv. omše a eucharistickej procesii sme ohromení tou nádherou nastúpili do autobusu. Občerstvili sme sa a pokračovali sme ďalej, aby sme navštívili pútnické miesto Marianku, ktorá sa nachádza v najkrajšom tálenskom údolí. Aj na tomto mieste je čo obdivovať. Pekný kostol zasvätený úcte Panny Márie, po údolí rozostavané kaplnky krížovej cesty, studnička, kde sme si nabrali vody, ktorou sme sa občerstvili a doniesli si aj domov. Cestou z Marianky nás čakal náš rodák pán Kollár, ktorý nás ešte previedol po novom moste Apollo.
Nasledovala cesta domov. V autobuse bolo vidieť, že nikto z nás nie je unavený – s veľkým elánom sme sa pustili do spevu a modlitieb až do cieľa cesty – Víťaza.
Vďaka, Bože, za tú nádheru a radosť!

pútnička Regina

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.