Anna Kolesárová

Anna sa narodila 14. júla 1928 vo Vysokej nad Uhom. Rodičia – Ján Kolesár, prezývaný Hruška, a Anna, rodená Kušnírová – ju hneď na druhý deň dali pokrstiť.

Jej otec bol prísny, ale spravodlivý. Keď v desiatich rokoch stratila mamu, musela prevziať starostlivosť o domácnosť a nahradiť matku aj svojmu staršiemu bratovi Michalovi. Kvôli povinnostiam nemala čas navštevovať svoje kamarátky, preto ony sa schádzali u nej a potom spolu šli na svätú omšu či litánie.
Anka žila veľmi jednoducho. Bolo to dievča, ktoré dbalo o svoju povesť a čistotu. Pravidelne chodila do kostola a na pobožnosti, pristupovala k sviatostiam.
Koncom druhej svetovej vojny sa ľudia vo Vysokej nad Uhom počas prechodu frontu skrývali v pivniciach. Dňa 22. novembra 1944 bol Ján Kolesár s rodinou a susedmi v pivnici pod kuchyňou. Pri prehliadke domu jeden opitý ruský vojak nazrel dnu. „Haňka, daj mu niečo zajesť, iste je hladný,“ obrátil sa otec k svojej šestnásťročnej dcére. Dievča už niekoľko dní chodilo oblečené v čiernych šatách po matke, aby pôsobilo dojmom dospelej ženy a uchránilo si svoju čistotu. Keď ju otec oslovil, vyšla hore do kuchyne. Po chvíli začal vojak na Anku naliehať, aby sa mu oddala. Ona však napriek hrozbám, že ju zastrelí, odmietla. Vytrhla sa mu z rúk a vbehla nazad do pivnice. Vojak skočil za ňou, namieril automat a zakričal: „Rozlúč sa s otcom!“ Dievča vykríklo: „Apočko, zbohom! Ježiš, Mária, Jozef!“ V tom vojak uskutočnil svoju hrozbu a vypálil dve rany. Kvôli neutíchajúcim bojom bola pochovaná potajomky na druhý deň neskoro večer a bez kňaza. Pohrebné obrady vykonal tamojší farár Anton Lukáč až 29. novembra 1944. Hneď po pohrebe do poznámok v Matrike zomrelých napísal: Hostia santae castitatis (obeta svätej čistoty). Túto skutočnosť dosvedčilo svojím podpisom päť očitých svedkov. Podľa zápisu vo farskej kronike Annu pri tomto hrdinskom čine posilňoval eucharistický Kristus – krátko predtým totiž pristúpila k sviatosti zmiereniu a k svätému prijímaniu.
To čo vykonala Anna, je heroický skutok hodný obdivu. Nie každý človek by dokázal niečo také – zomrieť pre čistotu.

Modlitba za blahorečenie Anny Kolesárovej
Všemohúci Bože,
tvoja služobnica
Anna Kolesárová
podstúpila radšej smrť,
aby si zachovala
čistotu srdca a tela.
Prosíme Ťa,
na jej orodovanie
vypočuj našu prosbu,
aby sme ju mohli uctievať na oltári ako vzor čistoty
a rastu v hodnotách,
ktoré ukazujú cestu
k pravej láske
a k dôstojnému životu.
O jej blahorečenie Ťa prosíme skrze Krista, nášho Pána. Amen

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.