Svedomie

V súčasnej dobe je pojem svedomia veľmi aktuálny, hlavne u nás na Slovensku. Naša krajina sa dohodla s Vatikánom pri uzatváraní zmluvy aj na tom, že prijme zákon „o výhrade svedomia“.

Znamená to, že ak človek vykonávajúci určitú činnosť, resp. prácu je nútený okolnosťami alebo zamestnávateľom vykonať aj to, čo je nezlučiteľné s jeho svedomím (morálnymi hodnotami), môže túto činnosť odmietnuť bez toho, aby bol právne napadnutý alebo inak sankciovaný. Napriek tejto dohode dnes stretávame vo väčších mestách dve skupiny ľudí, ktorí zberajú podpisy od občanov do svojich petičných hárkov v súvislosti so svedomím. Liberáli zberajú podpisy proti prijatiu zákona, druhá skupina sústredená okolo KDH zberá podpisy za urýchlené prijatie.
Ako kresťanskí rodičia pociťujeme potrebu vyjadriť sa k danému problému. Tento zákon je obsahovo veľmi široký; nie sme odborníkmi, ale najčastejšie je spájaný s prácou lekárov a ich svedomím, s potratmi, s eutanáziou a inými oblasťami medicíny, ktoré výrazne ovplyvňujú život. Na základe mojej osobnej skúsenosti, ktorú som niekoľkokrát prežila v liečebno-rehabilitačnom ústave v Kováčovej, môžem jednoznačne konštatovať, že každé počatie, každý život v akejkoľvek podobe má zmysel! Pri rozhovoroch s postihnutými deťmi, resp. dospelými ľuďmi a ich rodičmi som sa presvedčila o tom, že napriek ťažkým postihnutiam dokážu žiť skutočne kvalitne, možno nie plnohodnotne ako my zdraví, ale rozhodujúci je zmysel života, ktorý si každý z nás určuje, organizuje, plánuje sám alebo za pomoci najbližších. Nie je dôležitý stav telesnej schránky, ale rebríček hodnôt, ktoré vyznávame a uplatňujeme v živote.
Myslím si, že každý človek, každý lekár svedomie má, mal by život zachraňovať a nie brať ho. Preto by mal mať šancu odmietnuť odobrať život bez toho, aby bol právne napadnutý (existujú výnimky v prípade, že jeden život ohrozuje druhý, avšak tu sa žiada odborné stanovisko). Naše najpopulárnejšie médium – televízia neprináša adekvátne postoje a komentáre k tejto téme. Informácie o petičných akciách boli iba stroho zverejnené a chýba odborný dialóg. Na druhej strane venuje sa reláciám, ktoré nie sú dôstojné a nezodpovedajú kresťanským hodnotám i morálke.
Týmto článkom chceme zaujať k spomínanej téme principiálne a jasné stanovisko, teda podpísať sa za prijatie zákona a zároveň chceme vyzvať všetkých kresťanov, aby sa zamysleli nad touto problematikou a rozhodli sa pre život, pre novú kvalitu života, o ktorej sa v našej spoločnosti málo hovorí.

Jozef a Lucia Blizmanovci, Víťaz

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.