Cez Nový rok do života

Silvester a Nový rok sme prežili celá rodina spolu v Prešove u syna. Na Silvestra sme boli v kostole Kráľovnej pokoja na sv. omši, ktorú slúžil duchovný otec Jozef Dugas. V kázni nám prízvukoval, aby si každý z nás utvoril obraz vo svojom srdci, aby sme porozmýšľali, čo nám v ňom chýba, čo sme za celý rok urobili dobre pre spásu svojej duše a pre blížneho. Obohatení eucharistickým Kristom sme sa vybrali domov.

Cestou sme ďakovali Bohu za to, že sme zdraví, že chodíme na vlastných nohách, pretože pred nami išiel vozičkár. Zastavili sme sa pri ňom a chceli sme mu dať nejakú pozornosť. Odmietol, že darčekom je to, že sme sa k nemu ozvali; ďakoval nám.
Na Nový rok sme navštívili kostol sv. Mikuláša, kde sme prežili slávnostnú sv. omšu s veľkou radosťou. Jasličky boli našim potešením. Ľudia sa pozerali na malého Ježiška: jedni sa tešili, druhí plakali. Každý mu chcel povedať, aké má radosti, trápenia. Každého vypočul. Bude v našom srdci i v kostole cez celý rok? Cítili sme úžasný pokoj. Kostol je presiaknutý mnohými modlitbami.
Stretla som sa s jednou paňou. Veľmi plakala, pretože vychovala päť detí a všetky odišli. Teraz žije sama v peknom dome. Všetko, čo mala, im dala a teraz ju nemá kto zaopatriť. Nie je to smutné? Za našich čias by sme nikdy neboli nechali rodičov samých. Zostal s nimi syn s nevestou alebo dcéra s manželom. Aj ja som bola nevestou 29 rokov a žili sme spolu, rodičia nám pomáhali a bolo veselšie. Zomierali s radosťou, lebo boli obklopení vnúčatami, nie sami v dome. Zamyslime sa sami nad sebou, kam spejeme? Rodič potrebuje v starobe lásku, ktorú dal svojím deťom, keď rástli a my im to nedávame. Nebolí nás srdce? Môže Boh nás aj naše deti žehnať, keď my nemáme ľútosti?
Čochvíľa nastane obdobie pôstu, keď Ježiš bude trpieť za nás, za naše hriechy. Pomôžme mu niesť kríž ako Šimon z Cyrény? Budeme sa modliť sv. ruženec, chodievať na krížovú cestu a v tichosti to prežívať. Tešme sa na svätú omšu, ďakujme za všetko, za zdravie, za pokoj i lásku v rodinách. Vrúcne prosme Pannu Máriu, pomocnicu kresťanov, aby pomáhala nám aj našim zosnulým.
Nech odpočívajú vo svätom pokoji. Bože buď nám milostivý a ochraňuj nás v novom roku.

Mária Tobiášová, Ovčie

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.