Žijú medzi nami

Jedno slovenské príslovie hovorí: „Nikdy nie je neskoro začať.“ A preto aj ja by som v tomto článku Vám, vážení čitatelia, chcel priblížiť človeka, ktorého túžbou od detstva bolo zaoberať sa históriou našej obce. Keď dovŕšil 75 rokov svojho života, mal nazbierané mnohé poznámky – začal ich spájať do jedného celku.

Je to človek nenápadný, zbožný a veľmi priateľský – náš rodák Valent Magda, ktorého môžeme nazvať „pamätník“. Pochádza z 11 detí, je najmladší. Ako 12-ročný stratil svojho milovaného otca, ktorý niekoľkokrát prebrodil „veľkú mláku“ za prácou. Chcel svoju rodinu zabezpečiť do budúcnosti. Prežil tam 32 rokov. Keď mal našetrené nejaké peniaze, prišiel domov, kúpil pole a odišiel späť. V tom čase ako maloletému otca nahrádzal brat Ondrej.
Roky rýchle ubiehali, prišla doba mládenectva, keď sa aj on poobzeral po dievčine, ktorá by bola jeho srdcu milá. Zobral si za manželku Apolóniu. V rodinke pribudli dve ratolesti, z ktorých obaja rodičia mali veľkú radosť. Deti v škole dobre prospievali a tak dosiahli obaja vysokoškolské vzdelanie. Dnes sa teší z piatich vnúčat.
Iba v krátkosti sme načreli do doby, ktorú pán Valentín prežíval. Jeho veľkou túžbou bolo a aj je študovať históriu obce Víťaz. Pomáhala mu v tom jeho dnes už nebohá manželka Apolónia, s ktorou prežil 51 rokov spoločného života.
K samotnému písaniu ho viedla veľká túžba, avšak nemal žiadne konkrétne podklady, ktoré postupom času získaval.
Dnes sa na jeho stole nachádza úctyhodná kôpka materiálov. Vo svojej prvej kapitole sa zameral na históriu kostola sv. Ondreja. Bola to práca vyčerpávajúca, pretože bolo potrebné zozbierať rôzne materiály a štúdie. Táto časť práce je pred ukončením.
Druhá kapitola obce je zameraná na výstavbu kostola sv. Jozefa, robotníka. Každý, kto navštívi našu obec, hovorí o „skvoste obce“, ktorý bol postavený v ťažkých časoch. Aj keď si sám dobre pamätá na realizáciu tejto stavby, bolo potrebné aj tu vynaložiť úsilie a zbierať rôzne poznatky, ktoré predchádzali jeho realizácii. Sú to veľmi cenné doklady: stavebné povolenie, zháňanie potrebného materiálu, vedenie evidencie odpracovaných dní, vedenie stavby až po samotné ukončenie. Pán Valentín sa nezaoberá iba stavebnou časťou, ale zaujímal sa aj o rôzne doplnky, ktoré zdobia interiér kostola, samozrejme aj obrazov, ktoré tvoria výzdobu. Dal si tú námahu, aby zistil, kedy a za akým účelom ich určitá osoba alebo rodina zakúpila.
Aj v budúcnosti vám budeme predkladať ďalšie poznatky: odkedy sa datujú kostoly, kedy bola zrušená fara v našej obci, kto postavil kaplnky v našej farnosti a zároveň komu prináležia kríže, ktoré sú na začiatku našej obce, kedy sa začala datovať poklona pred Sviatosťou Oltárnou na Veľkú noc.
Čo na záver? Nuž, pán Magda, len to, aby vám slúžilo zdravie a aj pamäť, aby to, po čom ste od detstva túžili, sa vám v starobe splnilo.

Imrich Jenča, Víťaz

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.