Poučenie od motýľa

Jedného dňa sa v zámotku objavil malý otvorček. Človek sedel a niekoľko hodín pozoroval motýľa, ako sa usilovne snaží pretlačiť telo tou malou dierkou von. Zdalo sa, akoby bol stále na jednom mieste, že už urobil, čo mohol a že už viac urobiť nevládze. Človek sa teda rozhodol motýľovi pomôcť. Vzal nožničky a zámotok rozstrihol. Motýľ sa tak z neho ľahko dostal von. Mal však scvrknuté telo, bol drobný a mal pokrčené krídla. Človek pokračoval v pozorovaní, pretože čakal, že sa krídla každú chvíľu roztvoria, zväčšia a rozšíria, aby boli schopné niesť telo motýľa a aby človek uvidel krásu motýlích krídel. Nič z toho sa však nestalo! Motýľ strávil zvyšok svojho života lezením so scvrknutým telom a pokrčenými krídlami. Nikdy nebol schopný lietať. Človek vo svojej láskavosti a dobrom úmysle nepochopil, že obmedzujúci zámotok a zápas nutný k tomu, aby sa motýľ dostal cez malý otvor, je preto taký ťažký, aby sa vytlačila tekutina z tela motýľa do jeho krídel, aby bol schopný lietať, až sa zo zámotku oslobodí.
Niekedy sú zápasy presne tým, čo v živote potrebujeme. Pokiaľ by bol náš život bez akýchkoľvek prekážok, tak by nám to mohlo uškodiť. Neboli by sme takí silní, aby sme vládali vzlietnuť nad prekážky.
Chcel som silu … a dostal som ťažkosti, aby ma posilnili.
Chcel som múdrosť … a dostal som problémy, aby som ich riešil.
Chcel som blahobyt … a dostal som rozum a silu, aby som mohol pracovať.
Chcel som odvahu … a dostal som prekážky, aby som ich prekonával.
Chcel som lásku … a dostal som utrápených ľudí, aby som im pomáhal.
Chcel som výhody a dostal som príležitosti.
Nedostal som nič z toho, čo som chcel, … ale dostal som všetko, čo som potreboval.
Ži život bez strachu, postav sa všetkým prekážkam a ver, že si schopný ich prekonať.

spracovala Mária H.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.