Mladým …

Na začiatku nového školského roka ponúkam všetkým mladým, žiakom, študentom a mladým duchom slová kardinála Meisnera, ktoré povedal v Levoči, rok po celosvetovom stretnutí v Kolíne nad Rýnom:
„Je zvláštne, že v Starom zákone mladý človek neznamenal veľa. Tam sa vždy hovorí, že len skúsený starý človek môže vziať osudy ľudí do svojich rúk. Úplne inak je tomu u Ježiša. Najdôležitejšiu úlohu, akou bol kedy človek poverený, ponúka Boh celkom mladej dievčine menom Mária. Žiaden človek svojím „áno“ nezmenil tak svet k dobrému ako Mária.
Potom neskôr, keď išiel Pán s piatimi tisícmi dospelých mužov, ktorí mali prázdne kapsy, na púšť, vyvstala otázka, kde nájsť chlieb na utíšenie tohto veľkého zástupu. Našiel sa mladík, ktorý mal päť chlebov a dve ryby a bol pripravený tú trochu, čo mal, zveriť Učiteľovi do rúk. A všetci dospelí sa nasýtili na účet tohto mladíka.
Inokedy zasa, keď sa učeníci hádali o prvé miesta, postavil Pán doprostred dieťa a povedal: „Ak nebudete ako deti, nevojdete do nebeského kráľovstva.“
Akú neslýchanú hodnotu prisudzoval Ježiš Kristus vám, mladým ľuďom! Počítal s vašou vierou, s vašou tvorivosťou, s vašou šľachetnosťou a veľkodušnosťou.
Milí mladí, nikdy nebudete vedieť dostatočne slovami vyjadriť veľkosť svojho povolania a milosti, ktorú ste dostali! Vy, ktorí ste temer na začiatku svojho života, ste oveľa bližšie stvoriteľskej ruke, než my dospelí. A preto často lepšie a spoľahlivejšie než my cítite, čo Boh od nás ľudí a od sveta žiada. Potrebujeme vás!“
S týmto posolstvom sa úplne stotožňujem a modlím sa za vás, aby ste svoju vieru žili aj v tomto školskom roku, na začiatku ktorého sme sa ocitli. Všetkým mladým žiakom a študentom prajem požehnaný školský rok.

Oliver Székely, farár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.