Pred vážnym rozhodnutím!

Božia vôľa nie je niečím mysterióznym a nedosiahnuteľným. Vo Svätom písme nájdeme mnoho dôkazov o tom, že je možné pochopiť duchovnú realitu.
V knihe Čo chce Boh? páter Michael Scanlan ponúka päť základných otázok, ktoré by sme si mali položiť, keď stojíme pred dôležitým rozhodnutím.

Prvá: Je to v súlade s Božím zákonom, ako ho zjavuje Sväté písmo, tradícia a učenie Cirkvi? Ak nie, nemáme to robiť.

Druhá: Napomáha to môjmu osobnému duchovnému rastu vo svätosti a k vnútornému obráteniu? Ak robíme rozhodnutie, ktoré prehlbuje našu jednotu s Bohom, v našom vlastnom živote sa jasnejšie prejaví Kristov život.

Tretia: Je v súlade s mojimi predchádzajúcimi rozhodnutiami? Mnohé naše rozhodnutia prirodzene vyplývajú z predchádzajúcich rozhodnutí – vychádzajúc z toho, že naše predchádzajúce rozhodnutia priniesli dobré ovocie! Boh nás môže postaviť pred nové úlohy a odkrývať nám nové horizonty razom, ale častejšie ich pred nami odkrýva postupne a nadväzujú na seba.

Štvrtá: Čo potvrdzuje moje rozhodnutie? Po jeho prijatí Boh často dáva nejaké uistenie – možno sa otvoria dvere tam, kde dovtedy nebolo cesty, dostaneme potrebné prostriedky alebo potvrdenie správnosti nášho rozhodnutia dostaneme skrze slová blízkeho priateľa. Samozrejme, niekedy sa musíme rozhodnúť, a až potom uvidíme ovocie. Skúsenosť nie je najlepším učiteľom; ale overená skúsenosť ňou je.

Piata: Čo na to hovorí tvoje srdce? Mali by sme si jasne uvedomiť rozdiel medzi pokojom v srdci a konečným úsudkom rozumu. Hlava môže povedať áno, ale pokým nie je presvedčené naše srdce, môžeme sa dostať do „mŕtveho bodu“. To neznamená, že sa nám bude páčiť všetko, čo od nás Boh žiada. Ale kdesi v hĺbke to budeme chcieť urobiť.

Boh sa s nami nehrá na schovávačku. Keď hľadáme jeho pomoc v prijímaní dôležitých rozhodnutí, povedie nás.

Otče, dôverujem tvojmu plánu pre môj život. Viem, že chceš pre mňa to najlepšie. Pomôž mi, Otče, vo všetkých rozhodnutiach, ktoré stoja predo mnou.

prevzaté z mesačníka Slovo medzi nami

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.