Národná púť Slovákov vo Svätej zemi


V dňoch od 28.12 – 4.1.2007 sa konala národná púť Slovákov do Svätej zeme pod vedením slovenských biskupov a otcov františkánov pri príležitosti posviacky nového kostola pri jaskyni Mlieka v Betleheme. Na tejto púti sa zúčastnili aj piati pútnici z farnosti Víťaz. V histórii slovenského národa to bola najväčšia púť do Svätej zeme, na ktorej sa zúčastnilo asi 500 pútnikov. Môžem povedať, že v tomto období celá Svätá zem patrila len a len Slovákom.


Svätá zem je krajina evanjelia a v čase Vianoc má významné postavenie mestečko Betlehem, kde sa začal pozemský život Ježiša Krista. Pri vstupe do Betlehema sa najprv stretávame s miestom oddychu Panny Márie. Je to miesto, kde Panna Mária oddychovala vyčerpaná z ďalekej cesty a kde cítila príchod narodenia malého Ježiška.

Najvýznamnejším miestom Betlehema je jaskyňa a bazilika Narodenia. Pre nás bolo veľkým sklamaním, že v čase Vianoc bolo pri jasličkách tak málo ľudí; totiž v Betleheme a v blízkom Jeruzaleme žije málo kresťanov, väčšinou sú ortodoxného vyznania – Vianoce začínajú sláviť až od 6. januára. Takže Ježiško sa určite potešil nám Slovákom. V tesnej blízkosti jaskyne narodenia je Jozefova jaskyňa, v ktorej sa vo sne zjavil Jozefovi a vyzval ho, aby vstal a zobral dieťa aj jeho matku a ušiel do Egypta, lebo Herodes dal hľadať dieťa, aby ho zmárnil.


Asi 300 metrov od jaskyne Narodenia je jaskyňa Mlieka – to bol cieľ celej našej púte. V tejto jaskyni žila Svätá rodina žila asi dva roky, až kým neušla do Egypta. Do tejto jaskyne prichádzajú aj traja mudrci, aby sa Mu poklonili a obetovali Mu svoje dary – zlato kadidlo a myrhu. Aj nám Slovákom Božia prozreteľnosť umožnila vzdať malému Ježiškovi a celej Svätej rodine poklonu tým, že nám za spoluúčasti talianskych františkánov bolo umožnené nad touto jaskyňou postaviť kaplnku zasvätenú Matke Božej. Je to kus zeme, ktorú od tejto chvíle vlastnia Slováci vo Svätej zemi. Len máloktorá krajina na svete dostala takú milosť a možnosť postaviť svoj chrám.

Samotná kaplnka je na terajšie pomery vo Svätej zemi dosť veľká (asi ako kostol v Ovčí), je dvojpodlažná a je spojená chodbou s jaskyňou Mlieka. Jaskyňu Mlieka si betlehemskí kresťania veľmi uctievajú. Traduje sa, že kvapky mlieka, ktoré padli z lona Panny Márie, keď kojila dieťatko Ježiška, spôsobili bielu farbu stien jaskyne, pričom všetky ostatné jaskyne v Betleheme sú sivé až sivočierne.


V samotnom chráme má osobitné miesto Madona s dieťaťom, ktorú darovali veriaci z obce Lendak (bolo ich asi 30 pútnikov) a ktorí spolu so svojím duchovným otcom ju osobne doniesli do Svätej zeme. Môžem povedať, že je to nádherný poklad, ktorý darovali malému Ježiškovi a ktorý bude reprezentovať naše Slovensko. Nie menej hodnotný skvost, ktorý bude zdobiť túto kaplnku je aj dar gréckokatolíckych pútnikov, ktorí darovali výnimočne krásnu ikonu – dojčiacu Pannu Máriu.

Na všetkom, čo sa urobilo pre Slovensko vo Svätej zemi, má najväčší podiel slovenský rodák ThDr. Ján Majerník. On nielenže Slovákov po Svätej zemi sprevádza, ale najviac sa pričinil o to, aby Slováci mali vo Svätej zemi svoj chrám – svoj dom Boží.
Táto nová kaplnka bude slúžiť mnohým pútnikom, ktorí navštívia v Betleheme sväté miesta spojené s narodením Ježiša Krista. Nech je pre všetkých veriacich kostolom, kde môžu prežiť hlbokú mystickú skúsenosť.

účastníci púte

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.