Nezabúdajme!

Presne na deň sv. Jozefa, ženícha pripadlo 50. výročie od začiatku výstavby našej nádhernej katedrály.

Tento sviatok pre začatie výstavby určite nebol vybratý náhodne. Naši starí rodičia a prarodičia za základ svojho bytia považovali rodinu, ktorej sv. Jozef je najvzornejším príkladom.

Vďaka ešte žijúcim pamätníkom a uchovaniu dokumentov z tohto obdobia, vám chceme cez priameho účastníka tejto pre nás tak vzácnej chvíle, pripomenúť tieto udalosti formou opísaných faktov.

Po druhej svetovej vojne v roku 1949 bol na širockej fare správcom Ondrej Jerga (1940-1951). Kostol sv. Ondreja bol už pre veriacich malý, lebo do Víťaza chodili aj veriaci z Ovčia a aj u nás občanov pribúdalo. Po dohode veriacich so správcom fary Široké dali pán farár Jerga urobiť plány pre nový kostol. Kurátormi v tomto období boli Vavro Baloga a Jakub Pavlík, kostolníkom Štefan Stašík.

Po krátkom čase boli pán farár preložený do Kračúnoviec. Na faru do Širokého nastúpili pán farár Andrej Oros (1952-1957). Za ich pôsobenia boli dodané plány, za ktoré sa zaplatilo 60 000 Sk. Boli zvolení noví kurátori – Imrich Ungvarský a Jozef Novotný, kostolník Štefan Bialončík. Po ich zvolení sa začali rozbiehať práce, začal sa zhromažďovať a voziť rôzny materiál.

Pamätný je ešte deň 23. marec 1949, keď sa prvýkrát začal voziť rôzny stavebný materiál. Každý gazda, ktorý mal nejaký „poťah“ či už kone alebo kravy, doviezol kameň alebo šuter, ktorý sa začal voziť aj s autami z Hornádu. Jedni chlapi nakladali, druhí na kostolnom dvore zhadzovali, všetko ručne.

Za pôsobenia Ondreja Orosa boli rôzne jednania o pozemku, kde stojí kotol a farská budova. 12. marca 1957 bola podpísaná zmluva so staviteľom Michalom Chlebom, že bude viesť výstavbu kostola. 19. marca 1957 sa splnil dávny sen veriacich z Víťaza. Na sviatok sv. Jozefa sa prvýkrát začali kopať a betónovať základy, ale bez stavebného povolenia.

Základný kameň bol položený celkom v tichosti za prítomnosti niekoľkých veriacich: Imrich Ungvarský a Jozef Novotný (kurátori), Martin Ungvarský a jeho nevesta Mária Ungvarská, Ján Lipták, Anna Kundríková (z domu dôchodcov), Martin Magda (bohoslovec), Ján Štofaník a Ján Čech (murári).

Anna Kundríková sa pomodlila z modlitebnej knižky príležitostnú modlitbu. Pri betónovaní základov v tento deň bolo prítomných 75 veriacich, dnes z nich žije ešte 8.

Koncom roku 1958 boli pán farár Ondrej Oros preložený. Do farnosti prišiel pán farár Peter Adamčák (1958 – 1975). Za jeho pôsobenia sa už práce na stavbe kostola rozbehli naplno. Na základe spísanej zápisnice dňa 22. februára 1959 sme dostali stavebné povolenie.

To je len zlomok z udalostí, ktoré sa udiali pri začiatkoch výstavby nášho kostola.

Valentín Magda, účastník pri stavbe, Víťaz

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.