Náš Spektrum začal svoj … ročník


Skúste si tipnúť, aké číslo by ste doplnili v názve, aby ste postúpili do „ďalšieho kola“ či na ďalšiu stranu? Je to okrúhle jubilejné číslo, ktoré by som prehliadla aj ja, nebyť pamäti jedného zo zakladajúcich a stálych členov redakcie Martina, nášho grafického majstra, ktorý od začiatku roka pripomína celý jubilejný ročník.

Práve počúvam z rádia Lumen reláciu o telesnej čistote. Evokuje mi to v mysli aj čistotu myšlienok, slov, obrazov, ktorú sa vám, našim čitateľom, v každom vydanom Spektre snažia ponúknuť všetci prispievatelia, deliac sa s vami o to, čo si nechcú nechať pre seba a pomocou pera, papiera, písacieho stroja a počítača dávajú tomu podobu, ktorá sa cez osobné a internetové kanály dostáva do rúk nám a po úprave korekčnej, obsahovej a grafickej do rúk, vám, našim čitateľom. Farebná obálka s najaktuálnejšími zábermi zo života farnosti našej, niekedy i susednej, na ktorých by ste sa niektorí nenašli, keby sa nespojili pohotovosť a originalita i kvalita zn. Canon našich dvorných fotografov Martinov Magdovcov staršieho a mladšieho.

Súčasťou tohto finále je kopírovanie „vnútra“ časopisu, skladanie, zopínanie, teda neoceniteľnými pomocníkmi sú počítače s internetom, kopírka a „štikačka“, ktoré prekopírujú, vytlačia a pozopínajú (okrem skladania), aby výsledná podoba spojila v sebe formátovú podobu s praktickou eleganciou, spojenou s príťažlivosťou pre každého, kto ho zoberie do rúk.

To všetko by „ležalo úhorom“, nebyť obety – ochoty, zrieknutia sa vlastného pohodlia, času i sladkého nočného spánku a naberania síl desaťkrát do roka ľudí, ktorí sú ochotní to podstúpiť a aj takýmto spôsobom slúžiť a byť aktívni v našej farnosti.
Za tých 9 rokov patrí vďaka a raz večná odmena mnohým dievčatám i chlapcom, ktorí neodmietli prosbu pomôcť vtedy, keď niekto z nás nemohol prísť.

K „stáliciam“, ktoré pracujú pravidelne, aby aj Spektrum vychádzal pravidelne (gro redakcie) tvoria „šéf“ – náš duchovný otec (aktuálne podľa rozhodnutia o. arcibiskupa), Martin Magda starší – grafická úprava a foto, Martin Magda mladší – foto a tlač, Gabika Magdová – prepisovanie článkov a skladanie (teraz dvojnásobná mamička, ktorá stále prepisuje texty a rozhovory), Gitka Magdová – skladanie, pohostinnosť a nenahraditeľná starostlivosť o naše žalúdky, Marienka Magdová – skladanie a ja – jazyková úprava a zopínanie. O aktuálne Spektrum v elektronickej podobe dbá Mirko Magda. No a Monička Magdová je najmladšou členkou rodiny Magdovej a dúfam, že raz aj budúcou členkou redakcie; už teraz začína skladať obálky.

Je to práca náročná na čas, funkčnosť techniky, prítomnosť ľudí a ich fyzické dispozície, ale zároveň obohacujúca o nové informácie z rôznych oblastí, objavovanie bohatstva, aktuálnosti i preverenie vlastných vedomostí zo Svätého písma, hľadanie nového, lepšieho, keď nestačí to, čo je práve k dispozícii v našej mysli, duši, na internete… Sú to dispozície ľudské, duchovné i duševné, ktoré nám náš Nebeský Otec spolu s Ježišom a hlavným inšpirátorom Duchom Svätým požehnáva, aby sme za „výdatnej pomoci“ našej Nebeskej Matky, sv. Jozefa, nášho aj časopisového patróna sv. Františka Saleského, patróna žurnalistov a celého neba ich využili v prospech tejto práce, záľuby, každomesačnej súčasti našich životov a mnohých, ktorí túto aktivitu zahŕňajú do svojich modlitieb.

Pri piatom výročí sme neverili, ako rýchlo ubehol čas, teraz sa aspoň mne zdá, že tých druhých päť rokov ubieha ešte rýchlejšie. Budeme takto spomínať a rekapitulovať, ak dá náš Pán, aj o ďalších päť rokov? Napadá mi veta, ktorú si dovolím uviesť aj v súvislosti s týmto dielom vyslovená Gamalielom:“…ak je tento zámer alebo toto dielo od Boha, rozpadne sa, ale ak je od Boha, … (Sk 5, 38-39) Veríme tomu a sme o tom presvedčení.

O túto vytrvalosť prosíme v modlitbách a budeme prosiť pre všetkých, ktorí mali, majú a budú mať šírenie tohto dobrého diela na srdci tým, že ho budú chcieť spolutvoriť, teda dať svoje myšlienky na papier alebo do stroja, aby sme ich „posunuli“ všetkým, ktorí berú Spektrum do rúk pravidelne alebo sa s ním stretnú občas, náhodne alebo len raz s cieľom zachytiť to, čím žije alebo žila naša farnosť v predchádzajúcom mesiaci. To, čím žijeme my, jej členovia, farníci od detí cez mladých, dospelákov i starších vekom, čím prechádzame vo svojich životoch alebo čo sprevádza náš každodenný nielen duchovný, ale aj študentský, pracovný, rodinný i občiansky život, kto alebo čo nás dokáže potešiť, rozosmiať, dvihnúť na duchu, na duši i na tele, kto alebo čo nám dodáva energiu, silu a chuť do života, ale aj to, kto alebo čo nás trápi, škrie, bolí, s čím si nevieme rady, na čo treba aj kriticky poukázať. Nie je to ľahké ani jednoduché, vidíme to najmä vtedy, keď finišuje príprava na vydanie nového čísla a príspevkov od vás pre vás je málo, pomenej…

Aj pri tejto slávnostnej príležitosti vás chcem, naši terajší i budúci prispievatelia, čitatelia a podporovatelia myšlienok a slov v mene redakčného tímu osloviť: buďme spolutvorcami a spolušíriteľmi života našej farnosti, zachyteného písmom i obrazom na čiernobielych i farebných 18-tich stránkach „časopisu zo života rímskokatolíckej farnosti Víťaz“, ako je oficiálne uvedené pod názvom na každom čísle.


Všetci sme pozvaní a vítaní! V budúcnosti sa o tom raz určite presvedčia už z archívu (kto má záujem, môže si ho kedykoľvek prezrieť) budúci obyvatelia a členovia našej farnosti. Na spolutvorbu a spoluprácu sme pripravení aj my, ktorí sme na určitý čas prevzali túto štafetu.

Za všetkých jedna členka štafetového tímu Hanka Blizmanová.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.