Prázdniny – čas oddychu, čas stretnutí



Znova sú tu prázdniny. Čas dovoleniek, oddychu. Školopovinné deti čaká 65 dní „sladkého ničnerobenia“. Tieto dni začínajú liturgickým sviatkom Navštívenia Panny Márie a tento sviatok môže naplniť prežívanie nasledujúcich dní oddychu. Možno sa pýtate prečo? Nuž preto, že tento sviatok oslavuje hlbokú túžbu človeka po stretnutí.
Každý z nás sa chce stretnúť s druhým človekom tak, že to v našom vnútri poskočí radosťou, lebo spoznáme tajomstvo druhého človeka a zjednotíme sa s ním. Keď sa ľudia skutočne stretnú, tak ich to zmení, vyjdú zo stretnutí iní. Stretnutie ich premieňa. To nám chce ukázať sv. Lukáš. Mária sa vydáva na cestu, aby navštívila Alžbetu. Nemá žiadne zvláštne zámery, neplánuje, či jej bude pomáhať alebo jej niečo povie. Chce ju jednoducho navštíviť. Stačí jej človek. S ním sa chce stretnúť. (Existujú v našom živote skutočné stretnutia? Ľudia sa stretávajú napr. na káve, aby sa mohli porozprávať, „vykecať“ – od druhého teda niečo chceme. Chceme nie jeho, ale niečo od neho. Máme s ním nejaké zámery. Mária nemá žiadne zámery. Chce sa stretnúť ako človek s človekom.)

To, čo sa odohralo medzi Máriou a Alžbetou by sa malo odohrať v každom stretnutí. Jeden prebúdza v druhom dieťa a to poskočí radosťou. Človek prestáva druhého vnímať ako konkurenta, prestáva mať strach, nie je nútený druhému v niečom imponovať, získať ho, zobrať pre seba. Prestáva mu záležať na tom, kto si zo stretnutia viac odnesie. Žiaden nič nestratí, každý zo stretnutia načerpá a premení sa. Tento sviatok je preto obľúbený, pretože každý z nás túži po takomto stretnutí. Tento sviatok nám dáva nádej, že i my sa môžeme stretať tak, že prebudíme druhého k životu. Ak by sa nám to podarilo, potom by sme sa oslobodili od nutnosti druhému dokazovať niečo o sebe, od strachu z odmietnutia.

Mária sa vydáva na cestu. Vstáva a vychádza sama od seba, opúšťa svoj dom, kde sa cíti v bezpečí. Odvažuje sa vykročiť na vlastnú cestu, ktorá ju vedie do neznáma. Je bez opory rodičov. Musí prekonávať vysoké pohorie. Medzi nami a druhými často bežia hory predsudkov a zábran, myšlienok: „Neviem, či budem mať čas, či návšteva príde vhod, či nebudeme na ťarchu, či nájdeme správne slová, atď…“

Ak sa máme skutočne s niekým stretnúť, musíme zdolať tieto hory obáv a prekážok, prekonať svoju pohodlnosť. Myslím, že keby sme sa dokázali stretať ako Mária a Alžbeta, bolo by to úžasné. Určite počas prázdnin stretneme veľa ľudí. Nech v nás rezonuje tento sviatok a pokúsme sa o to, aby sme v druhom dokázali prebudiť dieťa, ktoré poskočí radosťou.

Na prázdniny vám ponúkam pár múdrych myšlienok, ktorými sa môžete počas letných slnečných dní inšpirovať:

– Snaž sa, aby ľudia po stretnutí s tebou odchádzali vždy trošku šťastnejší. Matka Tereza
– Najkrajší je ten, kto si zvykol byť dobrým. Tagore
– Som malý štetec, ktorý si Ježiš vybral, aby maľoval svoj obraz v srdciach. sv. Terezka Ježiškova

Modlitba svätej Terezky

Nech dnes pokoj a mier kraľuje v Tvojom vnútri. Dôveruj Bohu, že sa nachádzaš presne na tom mieste, kde si mal byť. Nesmieš zabúdať na nekonečné možnosti, ktoré vyplývajú z tvojej viery. Použi vďaku, ktorej sa ti dostalo a uži si ju s láskou, ktorú si dostal/a… Buď spokojný/á s vedomím, že si dieťa Božie… Nechaj, aby sa jeho prítomnosť vliala až do tvojich kostí a dovoľ svojej duši slobodne spievať, tancovať, chváliť a milovať. On je pre každého z nás a zároveň aj v každom z nás. Amen.

spracoval Ján Velčok, Víťaz

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.