Svätiť nedeľu a prikázané sviatky


Keďže pracujem v zahraničí, musela som nastúpiť do zamestnania týždeň pred Veľkou nocou. Nebola som veľmi nadšená, lebo som sa tešila, že najväčšie sviatky roka budem sláviť ešte doma s najbližšími, no zároveň som bola plná očakávaní, ako ľudia slávia Veľkú noc inde vo svete.

Po príchode do rodiny som sa potešila, že sú to katolíci, čomu naznačoval drevený kríž v kuchyni, asi „len“ dedičstvo po starých rodičoch. V priebehu týždňa nič nenasvedčovalo tomu, že sa blížia veľkonočné sviatky. Žiadne prípravy ako to zvykne byť u nás doma; no uspokojila som sa, že venuje viac času duchovnej príprave na slávenie zmŕtvychvstalého Krista. Bývajú v novom rodinnom dome a tak stále bolo čo okolo neho upravovať. Keď nastali veľkonočné dni voľna, začalo sa za pomoci rôznych strojov a nástrojov brigádovať až do neskorej sobotňajšej noci.

Nedeľné veľkonočné ráno bolo prekrásne – tešila som sa nielen zo slniečka, ale hlavne zo vzkrieseného Ježiša Krista. Toto pokojné a slávnostné precítenie netrvalo dlho, keďže ho znovu narušil pracovný ruch zvonku. Veľmi ma zarmútilo, že sa takto znesväcuje najväčší sviatok kresťanov veľkonočná nedeľa – v rodine, ktorá má alebo „mala“ korene kresťana katolíka. Vo veľkonočný pondelok som využila príležitosť zúčastniť sa sv. omše v prekrásnom kostole, ktorý hojne navštevujú zahraniční turisti, kde som spolu s nimi slávila radostné tajomstvo Veľkej noci. Myslela som na svojich najdrahších doma, hlavne na vnúčatká ako ich prídu oblievať. Všetku radosť a modlitby som obetovala nielen za nich a našu farnosť, ale aj za túto rodinu, ktorá v snahe za pozemskými hodnotami nerozlišuje deň sviatočný a deň všedný. Som hrdá na svoju rodinu a celú našu farnosť, že my ešte prežívame nedeľu a iný cirkevný sviatok ako „deň Pánov“. Tiež som vďačná aj svojim už dávno zosnulým rodičom, ktorí nám boli v tom príkladom a viedli nás k tomu, že nedeľa a iné cirkevné sviatky sú dni zasvätené Bohu. Ja osobne sa vždy teším na tieto dni, kedy zažívame ich neopakovateľnú atmosféru.

Keď som sa po pracovnom voľne vrátila, prekvapila ma správa, že domáci pán je v nemocnici vo veľmi vážnom stave. Presne v Turíčný pondelok ho odviezla záchranka na špeciálnu kliniku do Viedne. Možno aj preto, že sám bol lekárom, o to väčšiu opateru a starostlivosť mal zo strany odborníkov. Ale ako sa hovorí, že „lekár lieči a Pán Boh uzdravuje“, v tomto prípade sa to vyplnilo do bodky. Napriek snahe špecialistov si ho Pán do týždňa povolal k sebe vo veku 56 rokov. Zanechal rodinu, priateľov, dom so všetkým luxusom, koníčky, autá, lukratívne zamestnanie, veľa práce, námahy a ešte veľa nesplnených plánov.

Často som sa potom zamýšľala nad životom tu na zemi. Ako ľudia vynakladajú niekedy až nadmerné úsilie za hodnotami, ktoré nie sú dôležité pre večný život a mnohí pritom vedome a dobrovoľne porušujú cirkevné prikázanie tým, že znesväcujú nedeľu a iné sviatky. Veď práve preto nám Pán Boh daroval nedeľu a iné sviatky, aby sme sa v našom uponáhľanom svete mohli zastaviť a upriamiť viac než v ktorýkoľvek iný deň naše myšlienky a konanie na Božiu všemohúcnosť a nekonečnú dobrotu.

Sviatočný čas máme využiť hlavne na modlitbu a stretnutie s Nebeským Otcom, prosiť ho o požehnanie a milosrdenstvo nielen pre seba, rodinu, spoločenstvo, ale aj pre celý svet. Nedeľa a sviatky nás priam nabádajú na stretnutie a rozhovor s Bohom, s príbuznými, priateľmi, chorými a ľuďmi, ktorí nás potrebujú. Je to čas darovaný a my máme prosiť Ducha svätého, aby sme tento čas správne využili. Vtedy máme možnosť viac ako inokedy vypočuť svojich najbližších, hlavne deti, navzájom sa potešiť, poradiť a spoločne riešiť rôzne životné situácie. Tiež nezabúdať ďakovať Bohu za všetko a prosiť o silu a vytrvalosť žiť v zhode s Božou vôľou a tak v duchu kresťanskej rodiny prispieť k pokoju, láske a porozumeniu nielen v rodine, vo farnosti, ale všade tam, kde sme poslaní plniť vôľu Nebeského Otca.

farníčka Mária

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.