Duchovný otec Ladislav Franc a ja


Duchovného otca Ladislava som vnímal už v detstve. Z jeho primícií si pamätám brezami vyzdobenú cestu od kostola až k domu, kde býval. Potom si pamätám, keď s autobusom doviezol mladých ľudí, ktorí v kostole sv. Jozefa zahrali a zaspievali „bigbeatovú sv. omšu“. Ďalšie čo si pamätám je, keď sme chodili do bardejovského JASu pre tovar a spomenuli sme Víťaz, tak vedúci skladu sa usmial a povedal: „z Víťaza je duchovný otec Franc“ a my sme cítili, že to na naše obchodné vzťahy zapôsobilo. V roku 2002 sa zastavil osobne v mojej projekčnej kancelárii a spolu sme konzultovali zateplenie stropu kostola v Osikove. Pri odchode mi s radosťou ukázal nových anjelov, ktorých dal vyrobiť do kostola sv. Anny a povedal: „Mám veľmi šikovného chlapca, ma zlaté ruky na vyrezávanie z dreva“.

V novembri roku 2006 ma duchovný otec pozval na odpust do Vaniškoviec, filiálky farnosti Osikov. Celú slávnosť, ktorej predsedal duchovný otec Ladislav som obrazovo a aj zvukovo zaznamenal. Z jeho homílie som vybral:

„… nebeskej Matky veční pútnici, musíte sa túlať z milého severa do krajín južných. Túlate sa ako ja, vyhnanec. Cítim sa ako vyhnanec a to je veľmi smutné. Toto, že Boh je mocný a že Boh rozriešil môj spor, to vidíte dnes. Nikdy som nemyslel, že v tomto chráme Božom, prvý ja budem slúžiť sv. omšu. Že tak ako som zo starého kostola odniesol sviatosť do domu, kde ste mali sv. omše, tak aj nazad prinesiem a pristúpim k Božiemu oltáru, k Bohu, ktorý ma potešuje od mladosti. A nech sa nad tým zamyslia tí, ktorí robili to, čo je napísané v blaženstvách: „Nebojte sa tých, čo vás budú prenasledovať a všetko zlé na vás hovoriť. Radujte sa a jasajte, lebo máte hojnú odmenu v nebi“.

„… svätosť je len v tom živote, v ktorom panuje láska, dobrota a obeta. Drahí moji, keď sme pozerali umierajucého Sv. Otca, ctihodného sluhu božieho Jána Pavla, on kázal aj svojou smrťou, ako vedel prosiť: „Nechajte ma, lebo ja idem do domu svojho Otca.“ Oni sú už doma, aj náš sv. patrón je už doma u Otca a kto chce prísť k otcovi, ten musí splniť to, čo povedal sv. Augustín: „Kde je Boh na prvom mieste, tam je všetko na prvom mieste…“

Naša spolupráca pokračovala po celý čas. Veľmi často sa zastavoval v našej kancelárii a my sme sa mu snažili pomôcť ako v služobných, tak aj v súkromných záležitostiach.

Môj posledný osobný kontakt s ním bol po návrate z nemocnice. Ponúkol som sa, že s ním zájdem k obvodnému lekárovi, aby sme zaniesli prepúšťaciu správu, skrátka, aby sa prihlásil u obvodného lekára. Veľmi ho trápilo, že nemôže so mnou normálne komunikovať, lebo mozgová cievna príhoda ho poznačila na reči. Ale aspoň v tento čas, keď sme boli u lekára, to nebral vážne. Raz sa dokonca sám na sebe zasmial, keď nemohol niečo vysloviť. Lekára sme vybavili, dokonca čakajúci pacienti nás s úctou prepustili dopredu. Ja som potom ešte skočil do lekárne po predpísané lieky. Keď som prišiel k nemu domov, bola tam aj teta Helenka Iskrová a jeho neter Ingrida. Povysvetľoval som jemu a Ingride dávkovanie a chystal som sa odísť. V tom ma chytil za ruku a voviedol ma do obývacej izby. Vzal do rúk zarámovanú fotografiu, na ktorej je zachytený Sv. Otec Ján Pavol II. s o. kardinálom Jozefom Tomkom a kardinálovou sestrou. Pri nich ešte stoja dve rehoľné sestry. Keď mi podával fotografiu, povedal: „Toto je tá chvíľa, keď sestra o. kardinála rozpovedala svedectvo Sv. Otcovi, čo som ti raz rozprával o výstavbe kostola v Šibe.“

Totiž, sestra o. kardinála si nechtiac vypočula ponosu duchovného Ladislava pred sochou sv. Jozefa: „…no, tak ty pôjdeš z oltára dole. Musíme ťa predať, lebo nemáme peniaze na dostavanie kostola“. A duchovný otec so slzami v očiach pokračoval: „Vieš Martin, že Sv. Otec Ján Pavol II. mi poslal peniaze na dostavbu kostola? Veľmi sa teším, že keď prídem do nebíčka, budem tam mať spoločníka.“

Duchovný otec Ladislav, chcem vás vo svojom mene poprosiť za všetkých farníkov z Víťaza o odpustenie, že v našom živote nie je vždy Boh na prvom mieste!
Kráľovná pokoja oroduj za nás!

M. Magda st., Víťaz

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.