MÁŠ PROBLÉM…………..? (7)

ÚVODNÉ MOTTO:
Múdri ľudia vedia, že pravá láska dokáže čakať.
Najlepšia a najkrajšia Božia cesta je nechať si sex až do manželstva.
Je potrebné pomáhať mladým, aby žili v čistote, pokiaľ prijmú naše rady.
Ale verím, že modlitbou za nich nič nepokazíme.

Už viac rokov rozmýšľam nad mladými ľuďmi, modlím sa za nich a nie je mi ľahostajná krása a najmä čistota ich tela a duše.

Keďže sa často stretávam s mladými – poznávam ich názory, sledujem ich konania, a hlavne, jednania v ich vnútornych vzťahoch – som často konfrontovaný s ich mnohými problémami. Na vzniknuté problémy žiadajú odpoveď alebo hneď konkrétne riešenie problému.

A tak v zmysle služby a priateľskej pomoci rád by som hľadal odpovede na ich problémy a možno aj z vlastnej životnej skúsenosti tiež dobré rady, ak budem o ne požiadaný.
A preto sa pýtam: MÁŠ PROBLÉM?


Keďže v predchádzajúcich častiach sme si povedali o fyzických a emocionálnych dôsledkoch pri sexe pred manželstvom, teraz by som uviedol niekoľko praktických dôvodov, prečo by kresťan nemal začínať so sexom pred manželstvom.

1. Odvedie vás od Boha sexuálny hriech – v dôsledku viny môžete získať pocit, že si nezaslúžite osobný a dôverný vzťah s Bohom. Možete sa natoľko hanbiť za to, čo ste urobili, že k nemu ani nedokážete prísť v modlitbe. Tak ako urobili Adam s Evou, keď proti Bohu zhrešili – utiekli a schovali sa. Lenže treba si dobre uvedomiť, že vo chvíľach, keď Boha zraníme, potrebujeme jeho útechu ešte viac. A preto je tu priestor na modlitbu a obnovenie sviatostného vzťahu.

2. Má to dopad aj na vaše svedectvo – my kresťania, máme byť zrkadlom odrážajúcim Krista a sexuálny hriech v našom živote stojí naše schopnosti zrkadliť Boha v ceste. Veľmi veľa mladých ľudí svojim jednaním zničilo to pravé kresťanské svedectvo.

3. Väčšinou znižuje vašu “morálnu latku” – dobrý charakter zahŕňa morálnosť, sebaovládanie a úctu k sebe i k druhým. Ale pokiaľ vyskúšate sex skôr, než to Boh zamýšľal, poškodíte svoj charakter a zneuctíte svoju sexualitu. A čo je ešte horšie, akonáhle prekročíte hranice, otvoríte sa ešte väčšiemu náporu pokušenia. Pretože ak človek prekročí fyzické hranice, ktoré si stanovil, je najbližšie oveľa ľahšie zájsť ešte o kúsok ďalej. A ani sa nenazdáte a zájdete oveľa ďalej, než ste si to dokázali predstaviť. A ak padnete raz veľmi ľahko, s príležitosťou upadnete znovu.

4. Vo veľkej miere to ovplyvní vaše manželstvo – I keď si možno myslíte a ste presvedčení, že s určitým človekom prežijete zbytok života, nepúšťajte sa do sexu mimo manželstva, pretože budete to určite ľutovať. Boh predsa nikdy nepovedal, že keď si niekoho chcete vziať, že je v poriadku, keď už spolu pohlavne žijete. Jeho príkazy sú jasné a preto nehľadajme v nich žiadne výnimky! On veľmi dobre pozná cenu a význam sexu a vie, že je pre nás lepšie počkať! Okrem iného, pokiaľ vás dotyčná osoba opravdivo miluje, bude trpezlivá a počká si na vás.

5. Určite vám to spôsobí bolesť – jeden múdry človek povedal: „Je lepšie, keď je človek nevinný, než aby mu muselo byť odpustené”. Tým chcem povedať, že Boh síce môže zmazať náš “dlžný úpis” a potom sme čistí, ale človek si môže niesť rany po hriechu aj celý život a celý život aj platiť za následky zlých rozhodnutí.

I keď sme z Božieho hľadiska “ospravedlnení” (ako by sme nikdy nezhrešili), v praktických ohľadoch možno dlhodobé následky hriechu nikdy nezmiznú. Emocionálna a duchovná bolesť ovplyvní váš život s Kristom, duchovná dôvernosť, z ktorej by ste sa mali radovať so svojím budúcim partnerom, i to, ako sa pozeráte sami na seba. Boh chce, aby sme boli zdraví – telesne, citovo i duchovne.

Aby ste pochopili: keď vezmete a zlepíte dva hárky papiera a potom sa pokúsite ich znova oddeliť, obe sa potrhajú. Kvôli lepidlu už na každom hárku zostane časť toho druhého. Presne tak aj Boh naplánoval sex. Je to fyzické spojenie dvoch oddelených životov. Ak teda dôjde vo vzťahu k spojeniu, má takéto spojenie vydržať. Intimita, ktorá k sexuálnemu aktu patrí, je taká silná, že ju nesmieme brať na ľahkú váhu.

Prečo riskovať niečo, čo vám bude po celý zvyšok života spôsobovať bolesť? Vaše budúce manželstvo bude omnoho šťastnejšie, keď sa nebudete zaoberať negatívnymi, telesnými, citovými a duchovnými dôsledkami sexu pred manželstvom.

Mudr. Blažej Vaščák, Široké

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.