1. máj 2013 – odpustové popoludnie so sv. Jozefom robotníkom


Svätenie sviatku sv. Jozefa robotníka, má vo Víťaze hlboký význam. Nie náhodou je kostol zasvätený práve tomuto veľkému svätcovi. Naši starí rodičia plní odvahy, sily a húževnatosti vynaložili všemožné úsilie na to, aby bol chrám postavený i napriek rôznym prekážkam v čase tvrdého komunizmu.

1. mája, v deň sviatku sv. Jozefa robotníka sa vo Víťaze konali dopoludnia dve sväté omše. Ranná sv. omša bola obetovaná za kňaza dp. Petra Adamčáka, ktorý v čase stavania kostola i dlho potom bol našim duchovným pastierom a za vtedajšieho o. biskupa košickej diecézy Dr. Jozefa Čárskeho.

Odpustovú slávnosť celebroval hosť Mgr. Peter Novák, dekan farnosti KVP Košice, ktorý vyzdvihol prácu ako oslavu Boha, keď povedal: V našej Európskej kultúre úplne naspodku je jedno dôležité heslo: „Ora et labora!“ – „Modli sa a pracuj!“ Posväť svoj život a slúž Bohu, lebo iba u Boha je život.

Keďže sv. Jozef bol tesár, od tejto myšlienky sa odvíjal program odpustového popoludnia v priestoroch remeselného domu. Tam bola možnosť vyskúšať si starý spôsob opracovávania dreva plankáčom – sekerou na okresávanie tragárov (trámov). Nechýbali ani dobové fotografie z výstavby nášho farského kostola a budovy farského úradu. Celú atmosféru dotvárala hudobná skupina Paternus a mladí animátori zo skupiny Smerofky.

Ctiť si tradície otcov a mám, nezabudnúť na obetavú prácu starých rodičov, bola hlavná myšlienka pri oslave patróna nášho chrámu sv. Jozefa, robotníka.



Peter Čech, Víťaz

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.