Ježišov dar Eucharistia


Denne môžeme pozorovať, tak vy ako aj ja, vzrastanie kultu tela. Kdekoľvek sa pozrieme, sú otvorené fitnescentrá. Snahou moderného človeka totiž je, aby bolo ľudské telo krajšie, aby bolo viac hodnotné. Nuž a do dnešného sveta, kde záujem a starostlivosť o ľudské telo je často tým najdôležitejším, vstupuje Cirkev s prastarým sviatkom Božieho Tela a Krvi. Nie je to už prežitok? Nezaostáva Cirkev za dobou?

Každý človek, ktorý venuje obrovský priestor svojho života pestovaniu tela, čím sa snaží zastaviť postup času, si chtiac-nechtiac musí priznať, že speje k smrti. Po tomto uvedomení si môže rezignovať, alebo hľadať… A po hľadaní môže ho naplniť radosť z nadčasových slov Ježiša: „Toto je moje telo. Toto je moja krv. Vezmite – jedzte a pite, aby ste v sebe mali život večný.“

Celý Kristov život, ako pozorujeme v evanjeliu, bol lámaním a dávaním svojho života pre nás. Ešte aj v posledných chvíľach pred smrťou Ježiš nemyslí na seba, ale na nás. Chce naše dobro, túži nám zanechať posilu. Preto pri poslednej večeri berie chlieb, láme ho a dáva, hovoriac: „Vezmite. Toto je moje telo!“ Potom berie kalich, vzdáva vďaky, dáva im ho a všetci z neho pijú. A hovorí im: „Toto je moja krv novej zmluvy, ktorá sa vylieva za všetkých…“ Na tomto mieste Ježiš objasňuje svojim učeníkom, že jeho telo a krv budú vydané v prospech mnohých – na odpustenie ich hriechov, pre ich vnútorný pokoj, pre ich šťastie. Ustanovuje tak Eucharistiu a pod spôsobom chleba a vína dáva nám na užívanie svoje telo a krv, ktoré slúži na rast v milosti a láske, ktoré je pomocou na našej životnej ceste. Ježiš prejavuje o nás úžasnú starostlivosť. Ponúka nám všetko, čo potrebujeme. Vedie nás k pravému kultu svojho tela. Ku kultu, ktorý oslobodzuje človeka, udržiava ho pri živote a zachraňuje pre život večný.

Eucharistia nie je odmenou za perfektný život. No určite je posilou pre každého, kto má dobrú vôľu meniť sa k lepšiemu. „Musíme teda bojovať, a keď na to nemáme síl, nech Ježiš bojuje za nás“, napísala v jednom zo svojich listov sv. Terézia z Lisieux. Či nie toto je správny kult Božieho tela? Prijímať ho, aby premieňalo nás i naše okolie?

Marek Hnat, farár vo Víťaze

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.