Ahoj deti!

Aby ste sa nenudili, pripravil som pre vás osemsmerovku. Po jej vylúštení sa dozviete znenie jedného afrického príslovia, ktoré sa týka jedla.

Slová z osemsmerovky: klobása, lekvár, maslo, med, mlieko, múka, olej, omáčka, párky, polievka, ryža, syr, špagety, torta, vajíčko, zemiaky;

LETNÝ TÁBOR

Pripravujeme pre vás!!!
Milé deti, tak ako minulé dva roky aj tento rok počas prázdnin pre vás chystáme letný tábor. Prežili sme spolu úžasné a nezabudnuteľné chvíle, či už na fare, alebo v oddychovom centre vo Víťaze. Aj preto sa budeme snažiť, aby sa nám takéto chvíle podarilo zažiť aj tieto prázdniny. Tábor sa uskutoční pravdepodobne:

Kedy? 22. až 24. júla

Kde? v Bijacovciach

Všetky informácie vám poskytneme v čo najskoršom čase pred táborom. Veríme, že sa nám to aj tento rok podarí. Tešíme sa na vás! Vaši animátori z Víťaza.

POŽEHNANÉ LETO

Už len dva týždne nás delia od dlho očakávaných letných prázdnin. Určite sa veľmi tešíte, no predsa len máte ešte čas, aby ste sa posnažili v škole a opravili si známky z predmetov, ktoré možno nie sú vaše najobľúbenejšie. Snažte sa a dobrý pocit z vášho vysvedčenia nebudú mať len vaši rodičia, ale aj vy. No a po odovzdaní vysvedčenia vás čakajú dva mesiace leňošenia a zábavy. Nezabudnite však, že Pán Boh je pri nás aj cez prázdniny a preto si aj v tomto bezstarostnom období prázdnin nájdite čas na modlitbu a svätú omšu.

Mnohí z vás určite radi trávite voľný čas čítaním kníh. Každý z nás má ten svoj obľúbený žáner. Dievčatá majú radi romantické príbehy o láske, chalani detektívky, niekto básne a iný zasa encyklopédie a náučnú literatúru. Je tu avšak jedna kniha, ktorá je vhodná pre deti, mladých aj starých, dievčatá aj chlapcov. Jednoducho Boží list nám všetkým. Určite už viete, na čo myslím. Ponúkam vám jeden krátky skutočný príbeh o tejto knihe kníh.

Vyhodená Biblia

Vojaci cestovali vlakom. Na skrátenie času vymýšľali rôzne šašovstvá a chceli sa od srdca zasmiať. V kúte vagóna sedel mladý nováčik a čítal si vreckovú Bibliu. „Viete čo, chlapci, vystreľme si z toho pobožného chlapčeka a vyhoďme mu tú Bibliu von.“
O niekoľko sekúnd ležala Biblia medzi koľajnicami. Hneval sa snáď na nich ten mladý vojak? Ale kdeže. Mal dobrého Učiteľa, ktorý povedal: „Som tichý a pokorný srdcom“ (Mt 11,29).

Bol smutný ale mlčal.

O niekoľko dní dostal tento mladý vojak poštou balíček, v ktorom bola jeho Biblia. Bol tam aj veľmi zaujímavý list. Traťový pochôdzkár, ktorý mal na starosti ten úsek vlakovej trate, našiel Bibliu a cez ňu počul Boží hlas. Mal veľké obavy pre svoje hriechy, ale čítaním Svätého písma sa stretol s Ježišom.

Teraz už ten mladý vojak rozumel, prečo mu musela jeho Biblia na niekoľko dní chýbať.

Pekný príbeh, však? Jednoduchý, ale zaujímavý. Boh si naozaj ku nám cestu nájde stále. My však musíme hľadať a mať oči otvorené, aby sme mohli vidieť krásne zázraky každého dňa.

Deti, prajem vám aj sebe krásne prázdniny! Naplno si ich užite a vychutnajte. 🙂

stránku pripravil: Tomáš Magda ml., Víťaz

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Ahoj deti!


Máj – zdraví vás deti!

Vonku nám naplno vonia jar, kvitnú všetky stromy a budíme sa do slnečných dní za spevu vtáčikov. Lúky sú už celé zelené a plné farebných kvetov. Konečne prišlo krásne obdobie roka, kedy príroda znovu ukazuje svoju krásu a nádheru. Odkrýva nám obraz božej krásy tu na zemi.

Máme tu máj! Veď nie nadarmo sa mu vraví, že je to najkrajší mesiac v roku. Je to jeden z mesiacov, ktorý má veľa prívlastkov, v ktorom máme veľa sviatkov a spája sa s mnohými ľudovými tradíciami, zvykmi aj pranostikami.

Máj – modlitba k Panne Márii:

Pretvor moje srdce, Svätá Mária, Matka Božia, zachovaj moje srdce, aby zostalo srdcom dieťaťa, čisté a priehľadné ako pramenitá voda. Daj mi srdce jednoduché, čo nepozná smútok, srdce nežné a súcitné, čo je schopné darovať sa, srdce verné a veľkodušné, čo nezabúda na preukázané dobro a nepripomína si pretrpené zlo. Stvárni vo mne srdce pokorné, čo nezastaví žiadna nevďačnosť a neznechutí nijaká ľahostajnosť, srdce zanietené za slávu Ježiša Krista, ranené jeho láskou, ktorého rana sa zahojí až v nebi. Amen.

Máj – mesiac LÁSKY!

Apríl – mesiac bláznov vystriedal mesiac lásky. S tým je spojené aj stavanie a váľanie májových stromov v duchu peknej dedinskej tradície spojenej so spevom, tancom, zábavou a veselosťou. Mládenci stavali máje dievčinám, ktoré veľmi ľúbili a svoju lásku im prejavili postavením krásne vyzdobeného „mája“ v okolí ich domčeka. Ulice sú plné zaľúbených párikov a povestný je aj bozk zaľúbených pod rozkvitnutou čerešňou. Hovorí sa, že dievčina, ktorú milý pobozká pod čerešňou, sa do roka vydá. Láska v tomto mesiaci akosi naozaj viac „kvitne“. Každý z nás chce ľúbiť a aj byť milovaný, no nezabúdajme, že lásku si máme prejavovať stále a nie len v tomto mesiaci či na sv. Valentína.

Máj – mesiac Panny Márie

Oddávna sa v Cirkvi tento mesiac slávi ako mesiac Panny Márie. Je venovaný jej úcte a najmä rozjímaniu o jej krásnych čnostiach, o jej dobrote, o jej svätom živote tu na zemi a oslávení v nebi. Celým mesiacom zaznieva vzývanie a oslava jej mocného príhovoru u Boha v krásnych Loretánskych litániách. Ešte viac si môžeme uvedomiť, že sám Pán Boh nám ju dal za matku a Ona je nám na pomoci vždy keď ju voláme. S týmto prívlastkom sa mi ihneď spája aj Deň matiek, ktorý je tohto roku 12. mája. Nezabudnite na svoje milujúce mamky, babky a ani na Pannu Máriu.

Doplň písmenko v slove, ktoré chýba v pranostike a potom doplnené písmenko vpíš podľa jeho čísla do tohto vzoru a získaš vetu, ktorá hovorí a jednom prívlastku mesiaca máj 🙂

1 …. 2…. 3…. 4…. 5…. 6…. 7 …. 8…. 9…. 10…. 11….

Chladný 1_áj, pre ovocie raj.
Studený máj, v 6_todole raj.
D2_žď, dážď, májový dážď, budú mi od teba vlasy rásť.
Studený máj, v stodole ra3_, kravy na pašu nevyháňaj.
A7_ padá sneh v máji, bude hojne trávy.
V máji 11_vätá Žofia víno vypíja.
Studený m10_rec, mokrý máj, bude humno ako raj.
Ak je máj teplý a jasný, bude jún daždivý a ch4_adný.
M5_jové blato, pre hospodára zlato.
Čo si apríl zazelení, máj mu to spáli, 9_o si máj zazelení, jún mu to háji.
Májov8_ dážď padá, zlato padá.

stránku pripravil: Tomáš Magda ml.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.